"Totalna predaja Putinu" - Amerika podržala Severni tok 2

Svetske vesti - Subota 24.07.2021 - 12:47

SAD i Nemačka su postigle dogovor oko kontroverznog Severnog toka 2.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Za njega obe strane kažu da će zaustaviti Rusiju da koristi projekat kao političku polugu nad svojim evropskim saveznicima.
 
Međutim, njihov dogovor je mnoge države ostavio nezadovoljnim.
 
Gotovo kompletiran novi cevovod imaće kapacitet da sprovede 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u Evropu ispod Baltičkog mora i udvostručiće izvoz ruskog gasa u Nemačku.
 
Sporazum je postignut nakon sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.
 
Dogovor je naišao je na žestok otpor pre svega Ukrajine, koja godišnje gubi oko 3 milijarde dolara kao naknadu za tranzit gasa, ali i zemalja EU – Poljske, Litvanije, Estonije i Letonije.
 
Američki predsednik Džo Bajden je u kampanji govorio kako će naporno raditi na suzbijanju opasnosti koje proizlaze iz "lažne politike Kremlja". U to vreme "Severni tok 2" je nazivao "lošim poslom", a državni sekretar Entoni Blinken obećao je u potvrdnom svedočenju pred Odborom za spoljne odnose Senata da će raditi na zaustavljanju projekta.
 
Međutim, izgleda da se Bajden predomislio.
 
Proletos je Bajdenova administracija odlučila da se povinuje zahtevima Berlina i preda Moskvi geopolitičko oružje odričući se sankcija koje su prethodno nametnute podružnici Gasproma koja vodi projekat i njenom izvršnom direktoru Matijasu Varnigu, bivšem agentu Štazija i Putinovom prijatelju. Ovo je otvorilo vrata završetku projekta, piše "The Hill".
 
Administracija je od februara pokušavala da postigne dogovor sa Berlinom kako bi nadoknadila štetu koju bi završetak projekta doneo Ukrajini i drugim zemljama istočne Evrope. Pet meseci kasnije, postignut je dogovor. U zamenu za dozvolu Moskvi da zaobiđe Istočnu Evropu snabdevanjem gasom, SAD i Nemačka obezbedile bi neki oblik ulaganja u ukrajinski energetski sektor.
 
U međuvremenu, ukidanje sankcija ustvari je osnažilo loše ponašanje Kremlja.
 
Gasprom je smanjio isporuke gasa u Evropu kako je tražnja rasla.
 
Putin je javno rekao da će Gasprom poslati više gasa preko Ukrajine samo ako se Kijev bude ponašao kako treba.
 
Ruski predsednik je takođe napisao i navodnu istorijsku analizu koja tvrdi da su Rusi i Ukrajinci (i Belorusi) jedan narod, a da Ukrajina može da uživi sigurnu i mirnu budućnost samo u bliskoj saradnji sa Rusijom.
 
Najavljujući sporazum, američka zvaničnica Viktorija Nuland rekla je novinarima da Severni tok 2 ostaje "loš gasovod", ali je dodala da sporazum „predviđa sankcije Moskvi ako pokuša da ucenjuje Ukrajinu", koja je upozorila da "cevovod ugrožava njenu bezbednost", piše BBC.
 
Cilj sporazuma je da "ublaži strah od evropske zavisnosti od ruske energije".
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: