Tramp ili Bajden, neizvesno do poslednjeg glasa

Svetske vesti - Sreda 04.11.2020 - 12:25

U elektorskim glasovima: Džo Bajden 238 - Donald Tramp 213. Amerika bira 46. predsednika. Analitičari očekuju rekordnu izlaznost. Pensilvanija ključ pobede.

Glasalo je oko sto miliona Amerikanaca Glasalo je oko sto miliona Amerikanaca
Glasalo je oko sto miliona Amerikanaca, što prema ocenama stručnjaka, navodi na zaključak da će na predsedničkim izborima glasati oko 160 miliona Amerikanaca, najviše od 1908. godine.
 
Zbog različitih zakona u pojedinačnim državama o tome kada i kako se broje glasovi poštom, konačni rezultati u tim državama bi mogli da budu poznati nekoliko dana ili nedelja posle izbora.
 
Republikanski kandidat Donald Tramp odneo je pobedu u Kentakiju i Indijani, javljaju agencija AP i Si-En-En. AP javlja da je Džo Bajden najverovatniji pobednik izbora u Vermontu.
 
Kandidat demokrata Džo Bajden odneo je pobedu u Virdžiniji, javlja Foks njuz, što američki analitičari ocenjuju kao pozitivan rani signal za demokrate.
 
Ponovo tesna trka na Floridi i ponovo pobedu odnosi Donald Tramp, procena je Desižn deska. Država koja donosi 29 elektorskih glasova ključna je za Trampove šanse da bude ponovo izabran za predsednika SAD.
 
Druge američke medijske kuće se još ne usuđuju da proglase pobednika izbora na Floridi.  
 
Uz Floridu, Trampu je podršku pružila i većina stanovnika Arkanzasa, države tradicionalno naklonjene republikancima. 
 
Džozef Bajden je rekao da bismo konačne rezultate izbora mogli da znamo tek u sredu, ili kasnije. Međutim, istakao je da je optimista kada je reč o njegovoj kampanji.
 
Kako je naveo, izbori neće biti gotovi, dok se sve ne prebroji. Dodao je da je ubedljiva kampanja doprinela tome da pobedi u Arizoni i da je optimista kada je reč o Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji.
 
Donald Tramp je predvideo u tvitu da će pobediti na izborima i optužio je demokrate da pokušavaju da pokradu izbore.
 
"Nikada im to nećemo dozvoliti", poručio je Tramp i dodao: "Velika pobeda za reizbor!"
 
Njegov tvit usledio je odmah posle Bajdenovog kratkog obraćanja.
 
Tviter je Trampov tvit označio kao "potencijalno zavaravajući".  
 
Kako je rekao Donald Tramp, iako ubedljivo vodi u državama gde se još nisu potpuno prebrojali glasovi, pobeda se dovodi u pitanje.
 
"Naš cilj je sada da osiguramo integritet za dobro nacije. Ovo je veliki trenutak. Ovo je velika prevara", rekao je Tramp i nazvao to prevarom američkog narda.
 
Istakao je da će ići na Vrhovni sud i ponovio da je reč o tužnom momentu.
 
Što se njega tiče, kako je rekao, već je pobedio na izborima.
 
Čelnici kampanje Džoa Bajdena saopštili su da će se boriti protiv bilo kakvih napora kampanje predsednika Donalda Trampa da ode na Vrhovni sud SAD kako bi sprečio tabuliranje glasačkih listića.
 
Tramp je rekao ranije da će se obratiti Vrhovnom sudu sa željom da se glasanje zaustavi, a iz izbornog štaba demokrata poručuju da se boriti protiv ako do toga dođe. 
 
Šefica kampanje demokrata Džen O'Mejli Dilon poručila je da se sa prebrojavanjem neće stati. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: