Tramp preti: Dajem vam 30 dana ili povlačimo članstvo! Više vas nećemo finansirati

Svetske vesti - Utorak 19.05.2020 - 12:16

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će trajno zaustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ako ona tokom idućih 30 dana ne učini određena poboljšanja i da će razmotriti dalje članstvo SAD u toj organizaciji.

"Nemamo vremena za gubljenje" FOTO: Flickr
Tramp je privremeno zaustavio američke doprinose za SZO u aprilu optužujući organizaciju da podržava kineske "dezinformacije" kada je u pitanju izbijanje epidemije virusa kovid-19, iako su zvaničnici SZO negirali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.
 
"Ako SZO u idućih 30 dana ne načini značajna temeljna poboljšanja, privremeni prekid američkog finansiranja proglasiću trajnim i razmotriću naše članstvo", kazao je Trump u pismu generalnom direktoru Svetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu.
 
"Ne mogu da dozvolim američkim građanima, koji uredno plaćaju porez, da nastave da finansiraju organizaciju koja u svom sadašnjem obliku tako očigledno ne služi američkim interesima", napisao je predsednik SAD.
 
Tramp je nešto ranije izjavio da je SZO "napravila veoma žalostan posao" u upravljanju korona krizom i da će odluku o daljem američkom ponašanju doneti uskoro.
 
U pismu američki predsednik kaže da je jasno je da su Gebrejesus i SZO ponovili pogrešne korake u reagovanju na pandemiju koji su "svet izuzetno mnogo koštali" i naglašava da jedini put napretka kojim ova organizacija može da krene jeste da pokaže potpunu nezavisnost prema Kini.
 
"Moja administracija je već započela razgovore sa vama o tome kako reformisati organizaciju. Ali, potrebno je brzo preduzeti akcije. Nemamo vremena za gubljenje," upozorio je Tramp u pismu.
 
U ponedeljak je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će nezavisno razmatranje globalnog odgovora na korona virus početi što pre to bude bilo moguće i da je dobila podršku i veliku finansijsku uplatu od Kine, koja se nalazi pod posebnom lupom kao izvorište pandemije.
 
Američki predsednik optužio je Svetsku zdravstvenu organizaciju da je "kineska marioneta", ponovivši svoje kritike na način kako je ta organizacija upravljala krizom izazvanom virusom kovid-19.
 
Prema Trampovim rečima, SAD uplaćuje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji oko 450 miliona dolara godišnje, dok Kina uplaćuje samo 40 miliona.
 
 
Pandemija korona virusa, koja je krajem decembra krenula iz kineskog grada Vuhana, izazvala je velike ekonomske probleme širom sveta, obolelo je skoro 5.000.000, a preminulo više od 320.000 ljudi, od čega je skoro trećina u SAD.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: