Tramp preti Kini sankcijama

Svetske vesti - Petak 23.03.2018 - 07:52

Bela kuća tvrdi da Kina ohrabruje krađu i transfer intelektualne svojine od američkih firmi, te da je stoga prinuđena da uvede kaznene mere protiv Pekinga.

Zaštita intelektualne svojine ključna za američku ekonomiju FOTO: Reuters Zaštita intelektualne svojine ključna za američku ekonomiju FOTO: Reuters
Bela kuća kaže da se na ovaj potez odvažila nakon višegodišnjih razgovora o ovom pitanju koji na kraju nisu iznedrili neko drugo rešenje. Kako se navodi, kaznene mere podrazumevaju uvođenje dodatnih tarifa i slične poteze koji bi ograničili investicije. 
 
Prema navodima američkih medija, Bela kuća razmatra između 30 i 60 milijardi dolara vrednosti tarifa, a mogla bi i da uloži žalbu na račun Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.
 
Visoki američki trgovinski pregovarač Robert Lajtizer u obraćanju kongresmenima kazao je da će SAD nastojati da na ovaj način „izvrše najjači pritisak na Kinu a minimalni pritisak na američke potrošače”. Zaštita intelektualne svojine, prema rečima Lajtizera, je ključna za američku ekonomiju.
 
Američki trgovinski zvaničnik u izjavi za novinare kaže da SAD imaju dokaz da Kina potražuje od firmi da formiraju lokalna partnerstva za ulazak na kinesko tržište kao način da se izvrši pritisak na njih u tehnološkom transferu. U SAD vlada bojazan da Kina u stvari traži tehnologiju koju bi mogla da rasporedi u vojne svrhe. SAD takođe imaju dokaze da Kina usmerava investicije u američke strateške industrije te da podržava sajber napade.
 
Sa druge strane, kinesko mInistarstvo trgovine kaže da je njegova zemlja spremna da uzvrati Sjedinjenim Državama na nove tarife. „Kina neće sedeti i dopustiti da njena legitimna prava i interesi budu narušeni, i sasvim sigurno će preduzeti sve neophodne mere da bi odbranila svoja legitimna prava i interese“, kaže se u saopštenju. Prema navodima Volstrit žurnala, Kina je spremna da uzvrati porezima na američke poljoprivredne proizvode iz farmerskih država.
 
Tramp već dugo zastupa stav da trgovinski partneri tretiraju SAD nepošteno, te da je trgovinski deficit Amerike prošle godine bio čak 800 milijardi dolara. Stručnjaci, međutim, ukazuju da su te brojke znatno niže. U svom nedavnom “tvitu” Tramp je napisao da su „trgovinski ratovi dobri i laki za pobedu“.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: