Tramp: Senat okončao sagu o opozivu, šta dalje

Svetske vesti - Četvrtak 06.02.2020 - 13:03

Donald Tramp ostaće na mestu predsednika Sjedinjenih Američkih Država, jer su u Senatu odbačene optužbe za njegov opoziv.

Kreće na drugi mandat FOTO: EPA-EFE Kreće na drugi mandat FOTO: EPA-EFE
Ovim je stavljena tačka na političku sagu koja je podelila Ameriku.
 
Većinu u Senatu imaju republikanci, kojima pripada i Tramp.
 
Za odbacivanje optužbi da je Tramp zloupotrebio položaj glasalo je 52 senatora, a 48 je bilo protiv, dok je za odbacivanje optužbi da je ometao istragu Kongresa podržalo 53 senatora, a 47 je bilo protiv.
 
Demokrate su u decembru optužile Trampa da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi ukaljao ugled Džoa Bajdena, potencijalnog rivala na predstojećim predsedničkim izborima.
 
Tramp će biti prvi predsednik koji će se boriti za reizbor posle postupka o opozivu.
 
Istorijskim glasanjem u sredu, senatori su odlučili da ne smene 45. američkog predsednika zbog slučaja sa Ukrajinom.
 
Da je proglašen odgovornim po bilo kojoj tački optužnice, morao bi da prepusti funkciju potpredsedniku Majku Pensu.
 
Demokrate su u Kongresu, gde imaju većinu, započele proces impičmenta 18. decembra.
 
Kako je Tramp reagovao?
 
Tramp je sve vreme negirao da je uradio bilo šta pogrešno. On će na predstojećim izborima 3. novembra pokušati da obezbedi drugi mandat u Beloj kući.
 
„Predsednik Tramp je u potpunosti oslobođen optužbi i vreme je da se vratimo poslu za američki narod. Demokrate koje ne rade ništa ne mogu ga pobediti, zato su hteli da ga opozovu“, navodi se u saopštenju koje je poslato iz njegovog štaba za reizbor.
 
„Ovaj strašni sud je glupost i samo deo kampanje demokrata. Lakrdija o impičmentu ispostaviće se kao najgori proračun u američkoj političkoj istoriji“, dodaje se.
 
Tramp, čiji je rejting ove nedelje dostio rekordnih 49 odsto podrške američkog naroda, oglasio se na Tviteru.
 
„Da je predsednički kadnidat Mit Romni uložio ovoliko energije i besa da pobedi Baraka Obamu koliko je sada posvetio meni, mogao je da dobije izbore“, napisao je Tramp.
 
Demokrate veruju da je glasanje dodatno osramotilo predsednika, kog opisuju kao demagoga.
 
Predsednica parlamenta Nensi Pelosi istakla je da Tramp ostaje „pretnja američkoj demokratiji“ i da su republikanci u Senatu „normalizovali bezakonje“.
 
Za šta je Tramp optužen?
 
Optužbe za opoziv bile su usredsređene na Trampov zahtev da Kijev započne istragu korupcije protiv Džoa Bajdena, demokratskog kandidata za predsednika, i njegovog sina Hantera Bajdena.
 
Tramp tvrdi da nije bilo prikladno da mlađi Bajden bude član odbora direktora u ukrajinskoj kompaniji za prirodni gas, dok je njegov otac potpredsednik SAD zadužen za američko-ukrajinske odnose.
 
Demokrate su optužile Trampa da je zloupotrebio vlast kada je zadržao 391 milion dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, da iskopaju prljavštinu o Bajdenima.
 
Oni su ga optužili i da opstruira Kongres pošto je Bela kuća zaustavila svedočenja i nije dostavila dokumenta koja su tražili istražitelji.
 
Istraga o impičmentu proistekla je iz telefonskog poziva – kada je Tramp 25. jula ove godine od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zatražio da „nam učini uslugu“.
 
Posle žalbe anonimnog uzbunjivača iz vlasti, demokrate su pokrenule istragu u septembru, sastavivši izveštaj od 28.000 stranica.
 
Za koga je još tražen opoziv?
 
Donald Tramp je treći američki predsednik čiji je opoziv podržao Predstavnički dom Kongresa.
 
Pokušaj opoziva Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1999. nije prošao Senat i oni nisu trčali za drugi mandat.
 
Ričard Nikson podneo ostavku pre početka postupka o opozivu.
 
Da li je ovo kraj slučaja Ukrajina?
 
Verovatno ne, jer bi Tramp mogao biti predmet još jedne istrage.
 
Džeri Nadler, predsednik Odbora za pravosuđe iz redova demokrata, izjavio je u sredu da će veće „verovatno“ poslati sudski poziv Trampovom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu.
 
Republikanci u Senatu na kraju su odbili da traže Boltonovo svedočenje tokom postupka o opozivu, što je izazvalo negodovanje demokrata.
 
U memoarima Džona Boltona, koji bi uskoro mogli da budu objavljeni, navodno se navodi da je Tramp rekao bivšem savetniku da izvrši pritisak na Ukrajinu.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: