Tramp smanjuje prednost Bajdena u Arizoni, drama i u Džordžiji, da li su na pomolu novi preokreti?

Svetske vesti - Četvrtak 05.11.2020 - 13:46

VAŠINGTON - Brojanje glasova na predsedničkim izborima u SAD još nije završeno. Prema elektorskim glasovima, Džo Bajden vodi sa 253, dok Tramp ima 214, piše "Njujork tajms". Za pobedu je neophodno 270 elektorskih glasova. Međutim, pobednik izbora mogao bi, prema najavama koje stižu iz izbornih štabova, da bude odlučen na sudu.

Trampov štab uložio žalbe na glasanje u više država FOTO: EPA-EFE Trampov štab uložio žalbe na glasanje u više država FOTO: EPA-EFE
Najveća borba se vodi u Džordžiji, u kojoj Tramp mora da pobedi kako bi osvojio drugi mandat, kao i u Pensilvaniji. Bajden je proglasio pobedu u Mičigenu, što bi značilo da je osvojio dve trećine "plavog zida", a ako zadrži prednost u Nevadi i Arizoni, imao bi dovoljno elektorskih glasova da postane 46. predsednik SAD.
 
Smanjila se Trampova prednost u Džordžiji
 
Prednost aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa nad demokratskim protivkandidatom Džoom Bajdenom na predsedničkim izborima smanjila se u Džordžiji u poslednja dva sata.
 
Kako prenosi CNN , to se desilo nakon što je pristigla nova tura glasova iz najvećeg okruga u toj državi, Fulton Kauntija, u kojem se nalazi i Atlanta.
 
Fulton Kaunti je prijavio oko 8.000 prebrojanih glasačkih listića, nakon čega je Trampovo vođstvo smanjeno sa više od 30.000 gasova na samo nešto više od 18.500.
 
U tom okrugu tokom noći je trebalo izbrojati oko 20.000 glasačkih listića pristiglih poštom.
 
Od 8.351 prebrojanog glasa, Bajden je osvojio 6.410, a Tramp 1.941.
 
U Džordžiji treba da se obradi još 4 odsto glasačkih listića.
 
Smanjena prednost Bajdena u Arizoni
 
Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena nad aktuelnim američkim predsednikom Donaldom Trampom u Arizoni se smanjuje, pa sada vodi za samo nešto više od 10.000 glasova, javlja CNN .
 
Kako se navodi u izveštaju, rezultat predsedničkih izbora održanih u utorak tesan je i u još dve ključne države, Džordžiji i Pensilvanji,
 
Najveći okrug u Arizoni Marikopa Kaunti objavio je nove rezultate, prema kojima Bajedn ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071.
 
Prethodno je Bajden bio u prednosti od nešto više od 85.000 glaova.
 
U tom okrugu prebrojavanje glasova je prekinuto nakon što su zvaničnici bilo prinuđeni da zatvore kancelariju u Feniksu zbog protesta Trampovih pristalica.
 
Bajden se nada pobedi i u Pensilvaniji, gde još nisu prebrojane hiljade glasova pristiglih poštom, za koje se očekuje da će mu pripasti, prenosi CNN . Tramp najavio je pravne postupke kako bi zaustavio prebrojavanje glasova u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.
 
Prednost američkog predsednika Donalda Trampa nad demokratskim izazivačem Džoom Bajdenom u Pensilvaniji se smanjuje, pokazuju najnoviji rezultati.
 
Na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, Trampova predsnost u toj državi, koja je jedna od ključnih za pobedu jednog od kandidata, sada iznosi 164.414 glasova, dok je kasno u sredu popodne po lokalnom vremenu vodio sa 379.639 glasova.
 
Trampove pristalice protestuju u Arizoni
 
Nekoliko desetina pristalica Donalda Trampa, neki naoružani puškama i pištoljima, okupilo se ispred izbornog centra u Arizoni, nakon neutemeljenih glasina da se namerno ne broje glasovi za republikanskog predsednika.
 
Uzvikujući "Stop krađi!" i "Prebrojte moj glas", demonstranti su stajali ispred Odeljenja za izbore okruga Marikopa u Feniksu, gde se Bajdenova prednost smanjivala sa novim glasovima, piše AP.
 
U izbornoj noći Foks Njuz i AP proglasili su Bajdenovu pobedu u Arizoni, iako je prebrojano tek nešto više od 70 odsto glasova, što je razbesnelo Trampa i njegove pomoćnike, koji kažu da je republikanski kandidat još uvek u igri.
 
Pobeda Bajdena u Arizoni dala bi demokrati 11 izbornih glasova, što bi ga znatno približilo njegovom cilju da uđe u Belu kuću, istovremeno ozbiljno sužavajući Trampov put do ponovnog izbora, u državi koju je dobio 2016. godine.
 
Trampov štab uložio žalbe na glasanje u više država
 
Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je žalbe u Pensilvaniji, Mičigenu i Džordžiji, postavljajući temelje za osporavanje glasanja u državama u kojima zaostaje za demokratom Džoom Bajdenom.
 
Nove žalbe, koje se pridružuju postojećim republikanskim tužbama u Pensilvaniji i Nevadi, zahtevaju bolji pristup posmatrača štaba lokacijama na kojima se glasački listići obrađuju i broje, i izražavaju zabrinutost zbog glasanja u odsustvu, saopšteno je iz štaba, prenosi AP.
 
Agencija je juče prenela vesti o pobedi demokrate Džoa Bajdena u Mičigenu. Nevada, Pensilvanija i Džordžija su neodlučni.
 
U Njujorku uhapšeno 50 osoba na protestima nakon izbora
 
Njujorška policija objavila je da je uhapsila oko 50 osoba nakon sinoćnih protesta u Njujorku, kada su demonstranti zaplili vatru, pljuvali policajce i bacali na njih predmete, uključujući jaja.
 
Demonstranti su izašli na ulice podržavajući akciju „Prebroj svaki glas“ dok zvaničnici u ključnim državama širom SAD nastavljaju da broje glasove na predsedničkim izborima 2020. godine, prenosi Foks Njuz.
 
Iako je glavni skup protekao mirno, bilo je izveštaja o podmetanju požara i sukobima sa policijom u Grinič Vilidžu.
 
Policija kaže da je tokom protesta zaplenila nekoliko potencijalno opasnih predmeta, među njima pištolj za omamljivanje, noževe i vatromet M80.
 
Policija je saopštila da su uhapšeni ljudi koji su pokušali da preuzmu protest i učine ga nasilnim, uz bacanje smeća i jaja.
 
Neki demonstranti takođe su viđeni kako pljuju policiju.
 
„Podržavamo pravo svih na samoizrazavanje“, tvitovala je njujorška policija. "Ali podmetanje požara ugrožava druge i to se neće tolerisati.“
 
Protesti su se takođe odvijali širom zemlje, ali nije bilo znakova nekih masovnih nemira koji su brinuli mnoge uoči izbora.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: