Tramp zabrinut zbog požara u Rusiji, nudi Putinu pomoć

Svetske vesti - Četvrtak 01.08.2019 - 13:04

Tramp i Putin razgovarali su u sredu telefonom, na inicijativu Vašingtona

Ruska vojska u borbi protiv vatrene stihije FOTO: AP Ruska vojska u borbi protiv vatrene stihije FOTO: AP
Američki predsednik Donald Tramp ponudio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pomoć u gašenju požara u Sibiru, saopštila je pres služba Kremlja.
 
Kako je saopšteno, Tramp i Putin razgovarali su u sredu telefonom, na inicijativu Vašingtona.
 
Kasno sinoć Bela kuća je takođe izdala saopšenje u kojem je rečeno da je predsednik Donald Tramp razgovarao s Putinom i da je "izrazio zabrinutost zbog ogromnih požara koji pogađaju Sibir".
 
Ruska vojska se juče pridružila u borbi protiv šumskih požara koji su u Rusiji zahvatili oko 30.000 kvadratnih kilometara.
 
Vojni transportni avioni i helikopteri koji mogu da ispuštaju vodu na vatru poslati su po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina.
 
Ruske vlasti proglasile su vanredno stanje u pet oblasti, uključujući cele regione Irkutsk i Krasnojarsk, koji se nalaze severno od Mongolije. Sibirsko područje Krasnojarsk prekriveno dimom vidi se na satelitskim fotografijama NASA i Evropske službe za nadzor atmosfere Kopernik.
 
Nisu prijavljene povrede i evakuacije, ali požari koje širi jak vetar proizveli su jak dim, zagušili su vazduh u nekoliko gradova, uključujući Novosibirsk, treći po veličini ruski grad sa 1,6 miliona stanovnika u jugozapadnom Sibiru.
 
"Situacija je teška. Mnoge šume gore, smog i dim su se proširili na mnogo naseljenih oblasti. Prognoze u ovom trenutku nisu optimistične", rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u poseti Krasnojarsku.
 
Ruska agencija za zaštitu šuma saopštila je da je oko 2.700 vatrogasaca radilo na gašenju požara, ali da je područje zahvaženo požarom od oko 28.000 kvadratnih kilometara teško dostupno.
 
Ti šumski požari nisu suzbijani jer su troškovi i rizici bili veći od potencijalne štete koju bi požari mogli naneti nenaseljenim područjima, rečeno je iz agencije.
 
Požari tokom leta u Rusiji nisu retka pojava, međutim sada je posvećena posebna pažnja jer je dim stigao do većih gradova. 
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: