U Austriji od danas popušta "zaključavanje",u Italiji manje zaraženih, ublažene i mere. Rusija: Kina može u Rusiji da testira vakcinu

Svetske vesti - Ponedeljak 07.12.2020 - 13:03

U Austriji su od ponoći stupila na snagu nova korona pravila i popuštanje mere "zaključavanja". Tako ograničenje slobode kretanja više ne važi 24 sata, već od 20 do šest sati ujutro.

"I dalje važi ograničenje kontakata" FOTO: EPA-EFE
Tokom policijskog časa stan se može napuštati samo iz razloga odlaska na posao, nabavke potrepština, pružanja pomoći drugim osobama ili šetnje radi fizičke i psihičke rekreacije.
 
Popuštanjem zaključavanja đaci osnovnih škola i maturanti se vraćaju u školske klupe, a otvaraju ponovo i radnje.
 
I dalje važi ograničenje kontakata, koje je sada manje strože.
 
Do sada su članovi jednog domaćinstva imali mogućnost da se sretnu samo sa jednom osobom drugog domaćinstva, a sada je to prošireno na celo drugo domaćinstvo. Međutim, maksimalan broj je šest odraslih i šestoro dece.
 
Izuzetak su božićni i novogodišnji praznici, pa će 24. 25. 26. i 31.decembra biti omogućen susret maksimalno 10 osoba, uključujući decu, nezavisno od toga u koliko domaćinstava žive.
 
Tim danima neće važiti policijski čas, tako da će Božić i Nova godina moći da se slave i posle 20 časova.
 
Istovremeno i dalje važi zabrana za proslave rođendana i drugih jubileja.
 
I dalje je na snazi pravilo držanja distance od jednog metra na javnim mestima prema osobama koje nisu iz istog domaćinstva, a u zatvorenim javnim prostorima postoji obaveza nošenja maske.
 
Tako, na primer, u radnjama mora da se nosi maska, a i ograničen je broj osoba po principu 10 kvadrata po mušteriji.
 
Otvaraju se i uslužne delatnosti, kao što su frizeri, saloni lepote, u kojima je na snazi obaveza nošenja maski.
 
Gastronomija ostaje zatvorena za goste, ali zato je od šest ujutro do 19 časova moguće kupiti pića i jela za poneti, a posle tog doba dozvoljeno je samo raznošenje hrane.
 
U Nemačkoj 12.332 novozaražena, umrlo još 147 ljudi
 
U Nemačkoj su potvrđena još 12.332 slučaja korona virusa, a od početka epidemije potrvđeno je ukupno 1.183.655 slučajeva infekcije, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.
 
Od korona virusa umrlo je još147 osoba, a ukupan broj umrlih je 18.919, prenosi Rojters.
 
U Italiji manje zaraženih, ublažene i mere
 
 Najnoviji epidemiolosski bilans u Italji pokazuje da stroge anti-kovid mere koje je uvela vlada daju rezultate - u jednom danu zabeleženo je 18.000 novozaraženih, ssto je polovina manje nego pre samo sedam dana.
 
Smanjuje se i broj preminulih - u poslednja 24 sata zarazi su podlegle 564 osobe, piše agencija Ansa .
 
Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u polovini od 20 italijanskih regija anti-kovid mere su ublažene, a to znači da se otvaraju barovi, restorani, šoping centri, pizerije.
 
Ostaje na snazi zabrana medjuregionalnog saobraćaja i putovanja, što je mera koju je oštro kritikovao predsednik severne regije Lombardija Atilio Fontana.
 
On tvrdi da je takva odluka u vreme praznika Božića i Nove Godine "van pameti" i da zabrana može da izazove sociološke probleme. 
 
Regija Lombardija je finansijski i centar velike industrije zemlje, prvi slučajevi kovida-19 u Italiji pojavili su se upravo u toj regiji koja je svih ovih meseci od kako traje pandemija korona virusa na prvom mestu po broju zaraženih i preminulih.
 
Rusija: Kina može kod nas da testira vakcinu
 
Vlasti Rusije su danas dozvolile da se na teritoriji te zemlje obavljaju testovi za kinesku vakcinu protiv korona virusa Ad5-Ncov .
 
U kliničkom testiranju che učestvovati 8.000 volontera, preneo je Rojters pozivajući se na Interfaks novinsku agenciju.
 
Ad5-nCoV je vakcina koju su napravili kompanija K anSino Biolodzigs i kineski naučnici koji rade za vojsku.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: