U svetu godišnje zbog konflikta umre najmanje 100.000 beba

Svetske vesti - Petak 15.02.2019 - 14:51

Broj dece koja žive u područjima zahvaćenim konfliktom veći je nego ikada u poslednje dve decenije, kaže novo istraživanje organizacije Save the Children.

Broj gubitaka zapravo može biti veći FOTO: AP Broj gubitaka zapravo može biti veći FOTO: AP
Ratna dejstva i posledice konflikata kao što su glad, oštećene bolnice i ostala infrastruktura, nedostatak zdravstvene nege i sanitacije, uskraćena humanitarna pomoć uzrok su smrti preko 100.000 beba u svetu godišnje. Ovo je jedan od podataka iz novog izveštaja „Stop ratu protiv dece“ međunarodne organizacije Save the Children, koja radi u 120 zemalja širom sveta.
 
Kako izveštaj ukazuje, najmanje 550.000 beba – u proseku 100.000 godišnje – izgubilo je život kao posledica oružanih konflikata u periodu između 2013. i 2017. godine u 10 zemalja najgore pogođenih sukobima. Da nisu živela u područjima zahvaćenim ratom, ova deca bi najverovatnije bila živa, poručuje organizacija Save the Children. Ako se u obzir uzme starosna grupa dece do pet godina, procenjuje se da je u pomenutim državama zbog konflikata život izgubilo najmanje njih 870.000.
 
Zemlje u kojima su konflikti ostavili najveće posledice po decu su Avganistan, Jemen, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Sirija, Irak, Mali, Nigerija i Somalija.
 
Dostupni podaci i procene nisu savršeni, te broj gubitaka zapravo može biti veći, posebno na globalnom nivou jer podaci govore o deset najgore pogođenih zemalja, kažu istraživači.
 
Iz dostupnih podataka može se utvrditi da je u istom, petogodišnjem periodu, u istim državama u konfliktima život izgubilo oko 175.000 boraca.
 
Istraživanje „Stop ratu protiv dece“ (Stop the War on Children) objavljuje se drugu godinu za redom, ove godine uoči otvaranja Minhenske konferencije o bezbednosti. U izveštaju se ističe da je u 2017. godini skoro svako peto dete na svetu živelo u području zahvaćenom oružanim sukobom, što je najveći broj u poslednjih dvadeset godina.
 
Deo razloga što povećan broj dece živi u ratnim područjima je to što se današnji konflikti češće dešavaju u urbanom okruženju, među civilima, i često su trajni.
 
Sa druge strane, kršenje međunarodnih normi i pravila je učestalije. Podaci Ujedinjenih nacija o potvrđenim teškim kršenjima prava dece, koji su uključeni u izveštaj „Stop ratu protiv dece“, govore o porastu teških kršenja prava dece širom sveta – 2010. godine bilo ih je manje od 10.000, dok je u 2017. godini taj broj iznosio 25.000, što je najveći ikada zabeleženi broj.
 
Svakoga dana deca se suočavaju sa rizikom da budu ubijena ili osakaćena, regrutovana za ratovanje sa oružanim grupama, oteta, da budu žrtve seksualnog nasilja, napadnuta u školi ili im bude uskraćena humanitarna pomoć.
 
U mnogim slučajevima deca su svesna, namerna meta nasilja.
 
„Naš izveštaj pokazuje da način na koji se ratovi danas vode uzrokuje veliku patnju dece. Skoro svako peto dete živi u oblasti zahvaćenoj ratom. Broj dece koja budu ubijena ili osakaćena se više nego utrostručio u poslednjih dvadeset godina. Takođe svedočimo tome da se humanitarna pomoć sve češće koristi kao sredstvo rata“, rekla je Hele Torning-Šmit, direktorka Save the Children International.
 
Ona je dodala da njihova analiza pokazuje da situacija za decu postaje sve gora i svet dozvoljava da se ova izopačenost nastavlja.
 
„Svakoga dana deca su napadnuta jer oružane grupe i vojne snage ne poštuju međunarodne zakone i sporazume. Ratni zločini, od upotrebe hemijskog oružja do silovanja kao sredstva rata, prolaze nekažnjeno“, navela je.
 
U izveštaju organizacije Save the Children takođe se ističe kako osiguravanje bezbednosti škola, zabrana upotrebe određenog oružja, zahtevanje odgovornosti za zločine protiv dece ili pronalaženje novih načina da se podrži oporavak dece od užasa rata može značajno da unapredi njihov život.
 
Organizacija je u izveštaj uključila više od 20 preporuka za vlade i druge uticajne organizacije kojima je cilj da obezbede da su deca zaštićena u ratu ili konfliktu. Među preporukama su potpisivanje Deklaracije o bezbednim školama, uspostavljanje minimalne granice od 18 godina za vojno regrutovanje, izbegavanje upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim područjima, kao i veća kontrola trgovine oružjem.
 
Izveštaj „Stop ratu nad decom“ se može naći na adresi https://www.stopwaronchildren.org/report.pdf.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: