U svetu je dato više od milijardu doza vakcina, ali je polovina završila u samo TRI ZEMLJE

Svetske vesti - Nedelja 25.04.2021 - 13:28

U svetu je dosad dato više od milijardu doza vakcina protiv kovida 19, objavio je Blumberg, napominjući da distribucija vakcina nije ravnomerna.

Distribucija vakcina ekstremno nepravedna FOTO: Getty Images Distribucija vakcina ekstremno nepravedna FOTO: Getty Images
Prvih sto miliona doza dato je za 61 dan, a poslednjih sto za samo pet dana što pokazuje da je došlo do značajnog ubrzanja procesa imunizacije.
 
Dosad je dato dovoljno doza za potpunu vakcinaciju 6,6 odsto svetske populacije, ali distribucija vakcina nije ravnomerna. Zemlje sa najvišim prihodima sprovode imunizaciju 25 puta brže od onih siromašnijih.
 
Poslednjih dana davano je oko 18,3 miliona doza vakcina dnevno, ali ako se nastavi tim tempom, biće potrebne godine da se postigne značajan nivo globalnog imuniteta.
 
Najmanje 1.002.938.540 doza je dato u 207 zemalja i teritorija do subote u 17.45 GMT, manje od pet meseca nakon što su započeli prvi programi masovne vakcinacije. Prag je dostignut nakon što je u subotu registrovan dnevni rekord od preko 893.000 zaraženih širom sveta, uglavnom zbog alarmantnog porasta novoobolelih u Indiji.
 
Više od milijardu doza vakcina podeljeno je širom sveta, međutim više od polovine je distribuisano u svega tri zemlje, piše “Al Džazira”. Oko 58 odsto doza vakcina distribuisano je u svega tri zemlje – Sjedinjenim Američkim Državama (225,6 miliona doza), Kini (216,1) i Indiji (138,4).
 
Međutim, u smislu proporcije vakcinisanog stanovništva, Izrael vodi sa skoro šest od svakih 10 stanovnika koji su primili obe doze. Slede Ujedinjeni Arapski Emirati, gde je 51 odsto stanovnika primilo bar jednu dozu, Velika Britanija, sa 49 odsto, SAD (42), Čile (41), Bahrein (38) i Urugvaj (32).
 
U Evropskoj uniji, distribuisano je 128 miliona doza za 21 odsto stanovnika. Malta vodi u bloku sa 47 odsto vakcinisanih, sledi Mađarska sa 37 odsto. Ali u Nemačkoj je svega 22,6 odsto žitelja vakcinisano, u Španiji 22,3, u Francuskoj 20,5, a 19,9 u Italiji, navodi “Al Džazira”.
 
Širom sveta, broj podeljenih doza se udvostručio za manje od mesec dana, kako je pojačana kampanja vakcinacije. Distribucija milijardi vakcina širom sveta kako bi se zaustavilo širenje kovida 19 biće jedan od najvećih logističnih izazova, ukazuje Tanjug.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: