Ubijeni Kimov polubrat bio doušnik CIA-e?

Svetske vesti - Utorak 11.06.2019 - 12:06

Vašington -- Ubijeni polubrat lidera Severne Koreje Kim Džong Una, Kim Džong Nam, bio je doušnik američke CIA-e, piše "Volstrit žurnal", pozivajući se na svoje izvore.

Kimov polubrat živeo van Severne Koreje FOTO: EPA-EFE Kimov polubrat živeo van Severne Koreje FOTO: EPA-EFE
"Nekoliko bivših američkih zvaničnika kažu da polubrat, koji je godinama živeo van Severne Koreje i nije imao veze u Pjongjangu, nije mogao da pruži uvid u tajne aktivnosti Severne Koreje", prenosi Rojters.
 
Neimenovani bivši zvaničnici koji su govorili za "Volstrit žurnal" smatraju da je gotovo sigurno da je Kim Džong Nam bio u kontaktu sa bezbednosnim službama drugih zemalja, naročito Kine.
 
Agencija dodaje da se uloga polubrata kao doušnika CIA-e pominje i u knjizi novinarke "Vašington posta" Ane Fajfild "Veliki naslednik", koja će danas biti objavljena.
 
Fajfildova u svojoj knjizi tvrdi, pozivajući se na obaveštene izvore, da se Kim Džong Nam najčešće sastajao sa kontaktima u Singaporu i Maleziji.
 
Ona navodi da su polubrata snimile kamere u Maleziji zajedno sa još jednim muškarcem za koga se smatra da je američki obaveštajac, a da je u Kimovom rancu bilo oko 120.000 dolara.
 
Taj novac je Kim verovatno dobio kao kompenzaciju za svoj obaveštajni rad, a moguće je da potiče iz kazina, navodi Fajfildova. Kim Džong Nam ubijen je u Maleziji u februaru 2017. godine.
 
Za njegovo ubistvo optužene su dve žene, koje su ga navodno po licu poprskale otrovnim agensom "VX" na medjunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.
 
Kako navodi WSJ, Kim je tada bio u Maleziji kako bi se sastao sa svojim kontaktom iz CIA-e, ali da to možda nije bio jedini cilj njegovog puta.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: