Uhapšen Fikret Abdić Babo na 82. rođendan VIDEO

Svetske vesti - Četvrtak 30.09.2021 - 11:36

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u sredu uveče Fikreta Abdića Babe, aktuelnog načelnika Velike Kladuše, za kojim je Interpol raspisao crvenu poternicu.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.
 
Snimak hapšenja objavljen je na Fejsbuk stranici Abdićeve Laburističke stranke BiH.
 
Podsetimo, još u vreme kad je Abdić u zatvoru u Puli služio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, hrvatski mediji objavili su da je Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) protiv njega i njegovog sina Ervina podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.
 
Tom optužnicom teretio se da je 27. januara 2000. godine u Rijeci, kao direktor jednoga trgovačkog društva, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prenosu prava vlasništva. U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Abdić kao fizička osoba 31. decembra 1997. svojoj firmi koju je neovlašćeno zastupao Ervin Abdić pozajmio 600.000 kuna, izvestio je tada DORH.
 
Taj je novac dalje fiktivno pozajmljen drugom društvu uz založno pravo na kući i gradilištu u Voloskom pa je tako Fikret Abdić postao fiducijarni vlasnik tih nekretnina, vrednih oko dva miliona kuna, a na štetu društva iz Velike Kladuše, vlasnika riječke firme kojoj je Abdić bio direktor.
 
Istom optužnicom teretio se i da je u maju 2005. godine opunomoćio Ervina da potpisuje ugovore o kreditu s klauzulom za zasnivanje založnog prava na svim nekretninama u vlasništvu riječke firme u kojoj je Fikret Abdić bio direktor i još jedne karlovačke firme. Tako je Ervin dobio dva miliona kuna kredita od jedne banke u Zagrebu, založivši četiri kuće i dvorište u Rijeci u vlasništvu firme iz Velike Kladuše.
 
On je za ova dela nepravosnažno oslobođen 2015. godine, ali je Vrhovni sud Hrvatske tu presudu ukinuo 2019. godine i naložio da suđenje krene ispočetka.
 
Abdić je 2002. godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina. Nakon što je izdržao dve trećine kazne, pušten je na slobodu, nakon čega se vratio u BiH i pobedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.
 
Bio je uhapšen je 18. juna prošle godine u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je bila rezultat višemesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne delatnosti.
 
Reč je o krivičnim delima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.
 
Iz pritvora je pušten uoči lokalnih izbora iste godine, kako bi ponovo mogao da učestvuje u kampanji za načelnike Velike Kladuše.
 

OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //