Ukrajina se sprema za novu ofanzivu na istoku, nastavak pregovora 1. aprila

Svetske vesti - Četvrtak 31.03.2022 - 12:26

Rusko granatiranje i raketni udari nastavljeni su na Černihiv, uprkos izjavama Moskve koje ukazuju na nameru da smanjenji vojne aktivnosti u toj oblasti.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Ukrajinske snage spremaju se za nove napade na istoku zemlje gde Rusi pojačavaju svoje vojno prisustvo nakon neuspeha u blizini glavnog grada Kijeva, izjavio je u četvrtak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
 
U video obraćanju, Zelenski se osvrnuo na kretanje ruskih trupa iz Kijeva i Černjihova, rekavši da to nije povlačenje već „posledica rada naše odbrane“.
 
Takođe je istakao da je primećeno gomilanje ruskih snaga usmerenih na nove udare na područje Donbasa i da se Ukrajina za to sprema.
 
Inače, Rusija je nedavno najavila da će „radikalno smanjiti“ svoje „vojno dejstvo u pravcu Kijeva i Černjihova“ i da će se fokusirati samo na region Donbasa, na istoku zemlje.
 
Zelenski je takođe rekao da se mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije nastavljaju „ali za sada postoje samo reči, ništa konkretno“.
 
 
Ukrajina: Postignut dogovor sa Rusijom o humanitarnom koridoru u Marijupolju 
 
Ukrajinske vlasti će poslati 45 autobusa za evakuaciju civila iz luke Marijupolj, pošto su ruske vlasti najavile prekid vatre.
 
"Međunarodni komitet Crvenog krsta nas je tokom noći obavestio da je Rusija spremna da omogući pristup humanitarnim konvojima iz Marijupolja u pravcu grada Zaporožja", navela je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Verečuk na Telegramu.
 
Ona je dodala da ukrajinske vlasti "na koridor iz Marijupolja šalje 45 autobusa".
 
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je kasno sinoć da bi lokalni prekid vatre u luci Marijupolj trebalo da počne danas kako bi bili evakuisani civili.
 
"Da bi humanitarna operacija uspela, predlažemo da ona bude sprovedena uz direktno učešće predstavnika Visokog komesarijata UN za izbeglice i Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta", dodalo je rusko ministarstvo.
 
 
Nastavak pregovora Rusije i Ukrajine 1. aprila putem interneta – ukrajinski pregovarač
 
Rusija i Ukrajina će nastaviti svoje onlajn mirovne pregovore 1. aprila, izjavio je u sredu visoki ukrajinski zvaničnik, posle poslednje runde pregovora u Turskoj.
 
Ukrajinski pregovarač Dejvid Arahamija saopštio je da je Ukrajina predložila da se sastanu lideri dve zemlje, ali da je Rusija odgovorila da je potrebno više rada na nacrtu sporazuma.
 
Zvanični Kremlj je u sredu saopštio da nije bilo „napretka“ u pregovorima zaraćenih strana u Istanbulu. Procena je usledila nakon ranije i optimističnije izjave ruskog glavnog pregovarača Vladimira Medinskog, koji je rekao da je Kijev pokazao spremnost da prihvati velike ruske zahteve, uključujući odustajanje od članstva u NATO, ali je primetio da je stav Moskve o Donbasu i Krimu ostao nepromenjen.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: