Ukrajina traži garancije od ozbiljnih igrača

Svetske vesti - Utorak 05.04.2022 - 12:39

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su njegovoj zemlji potrebne bezbednosne garancije "od ozbljnih igrača".

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
"Potrebni su nam ozbiljni igrači koji su spremni da idu do kraja. Potreban nam je krug zemalja koji bi nam u roku od 24 sata obezbedili bilo kakvo oružje", poručio je Zelenski.
 
U suprotnom, smatra lider Ukrajine, nema nikakvih garancija da Rusija neće ponovo napasti.
 
Zelenski je rekao i da verovatno neće doći do sastanka sa Vladimirom Putinom zbog tela otkrivenih u Buči. 
 
U obraćanju javnosti, Zelenski je istakao da nije pitanje da li će biti pregovora ukrajinske i ruske delegacije, već koliko su pregovarači "jaki za stolom". 
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Žozep Borelj, šef diplomatije EU doputovaće ove nedelje u Kijev, rekao je slovenački premijer Janez Janša.
 
Janša je dodao i da će se u Kijev vratiti članovi ambasade EU i Litvanije.
 
Evropska unija će najverovatnije uvesti dodatne sankcije Rusiji u sredu, zbog izveštaja o ubistvima civila na severu Ukrajine, rekao je ministar evropskih poslova Francuske Klemen Bone.
 
Sjedinjene Države tražiće od Generalne skupštine UN da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava, izjavila je u ponedeljak američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, nakon što je Ukrajina optužila ruske trupe za ubisva desetine civila u gradu Buča, javlja Rojters.
 
 
Predsednik Nemačke o politici prema Rusiji: Pogrešio sam
 
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer priznao je greške u ophođenju prema Rusiji.
 
Štajnmajer je, posle kritike koje je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrija Melnika uputio na njegov račun, za ZDF rekao da bilo pogrešno njegovo zalaganje za gasovod „Severni tok 2“, koji je još prošle godine nazivao „Mostom“.
 
„Moje insistiranje na ‘Severnom toku 2’ je bila jasna greška. Držali smo se mostova u koje nije više verovala ni Rusija, a na koje su nas upozoravali naši partneri“, objasnio je on, u razgovoru sa nemačkim novinarima u dvorcu Belvi.
 
Štajnmajer je rekao da je neuspeh doživela politika uspostavljanja zajedničke „evropske kuće“ u koju bi bila uključena i Rusija.
 
„Doživeli smo neuspeh u naporima da Rusiju uključimo u zajedničku bezbednosnu arhitekturu“, podvukao je on.
 
Štajnmajer je ocenio da odgovornost za rat u Ukrajini snosi predsednik Rusije Vladimir Putin.
 
„Odgovornost ne treba mi da preuzimamo. Ali to ne znači da ne moramo po nešto da ponovo analiziramo gde smo pravili greške“, naglasio je on.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: