Ukrajinska kriza: "Putin je obećao"

Svetske vesti - Utorak 08.02.2022 - 11:18

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative u blizini Ukrajine kao preduslov za moguću deeskalaciju.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Ovu izjavu je dao anonimni francuski zvaničnik nakon razgovora Putina sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
 
Ruski lider se takođe saglasio da će trupe koje učestvuju u vojnoj vežbi na beloruskoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica, biti povučene čim se vežbe okončaju. 
 
 Međutim, sam Putin, kako navodi Rojters, nije pomenuo takve ustupke tokom konferencije za novinare održane nakon jučerašnjih šestosatnih razgovora sa Makronom u Moskvi.
 
Neimenovani francuski zvaničnik je rekao da je Makron tokom razgovora pristao da "otvori dijalog o strateškim pitanjima", ali nisu izneti detalji o tome šta bi taj dijalog mogao uključivati.
 
Putin je zahtevao promene bezbednosnih aranžmana u Evropi, uključujući obećanje da NATO nikada neće prihvatiti u svoj sastav Ukrajinu, da rakete nikada neće biti raspoređene u blizini ruskih granica i da će zapadna alijansa smanjiti svoju infrastrukturu.
 
Isti francuski zvaničnik tvrdi da je dogovor postignut i tokom pregovora o jačanju diplomatije u okviru takozvanog Normandijskog formata, u kojem Francuska i Nemačka deluju kao posrednici u pregovorima koji uključuju Rusiju i Ukrajinu.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: