Ukrajinska kriza: Uvedeno ratno stanje, eksplozije, oboreni avioni, Putin naredio specijalnu operaciju

Svetske vesti - Četvrtak 24.02.2022 - 11:07

Tokom noći, kriza u Ukrajini je eskalirala. Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je "početak specijalne vojne akcije", a potom su počeli da stižu izveštaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju. Kijev traži pomoć. Proglašeno ratno stanje. Cena nafte probila ”magičnu granicu” od 100 dolara za barel.

FOTO: Twitter FOTO: Twitter
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros u posebnom obraćanju građanima Rusije da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu.
 
"Okolnosti zahtevaju da preduzmemo odlučnu i hitnu akciju. Narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa članom 51, deo 7 Povelje UN, uz odobrednje Saveta Federacije i u skladu sa ugovorima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija", rekao je Putin u televizijskom obraćanju građanima Rusije, prenose RIA Novosti.
 
Putin je rekao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine, ali da će Moskva težiti njenoj demilitarizaciji.
 
"Rusija ne može da se oseća bezbedno, da se razvija, da postoji uz stalnu pretnju koja dolazi iz moderne Ukrajine", rekao je Putin, napominjući da je razvoj i zauzimanje Ukrajine od strane Severnoatlantske alijanse neprihvatljivo.
 
Istakao je da se NATO približava granicama Rusije. Moskva, prema njegovim rečima, već 30 godina pokušava da se dogovori o neširenju bloka na istok, a suočavala se sa obmanama, pokušajima pritisaka i ucenama.
 
Ruski predsednik je u poruci građanima ocenio da vodeće zemlje NATO-a podržavaju neonaciste u Ukrajini, koji građanima Krimlja i Sevastopolja, kako je naveo, "nikada neće oprostiti njihov slobodan izbor ponovnog ujedinjenja sa Rusijom".
 
 
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti apelovao na ruskog predsednika Vladimira Putina da zaustavi napad trupa na Ukrajinu i da pruži šansu miru.
 
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin izabrao "rat sa predumišljajem" koji će dovesti do katastrofalnog gubitka života i ljudske patnje.
 
"Molitve celog sveta veceras su uz ukrajinski narod koji trpi ničim izazvani i neopravdan napad ruskih vojnih snaga. Predsednik Putin je izabrao rat sa predumišljajem koji ce dovesti do katastrofalnog gubitka života i ljudske patnje. Rusija je jedina odgovorna za žrtve i razaranje koje ce ovaj napad izazvati, i SAD i njihovi saveznici ce odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svet ce osigurati da Rusija odgovara", rekao je Bajden, saopšteno je iz Bele kuce, prenosi Glas Amerike.
 
Ambasadori NATO će održati vanredno zasedanje u toku jutra, izjavio je Rojtersu jedan neimenovani zvaničnik Severnoatlantske alijanse, pošto je Rusija izvela napad na Ukrajinu.
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da odmah obustavi vojnu akciju i poštuje ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet.
 
 
U međuvremenu sa Zapada stižu osude ruske intervencije.
 
Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je zgrožen užasnim događajima u Ukrajini i navodi da je razgovarao s ukrajinskim predsednikom o daljim koracima.
 
"Predsednik Putin je izabrao put krvoprolića i uništenja pokretanjem ničim izazvanog napad na Ukrajinu", naveo je Džonson u tvitu.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc nazvao je vojnu intervenciju Rusije neopravdanom i flagrantnim kršenjem međunarodnog prava, navodeći da će Berlin konsultovati svoje partnere u G7, NATO i EU.
 
"Ovo je užasan dan za Ukrajinu i mračan dan za Evropu", saopštio je Šolc, prenosi Rojters.
 
Ukrajinska vojska saopštila je danas da je oborila pet ruskih aviona i jedan helikopter u Luganskoj oblasti, javlja Rojters.
 
Istovremeno, ukrajinska služba za vanredne situacije navodi da je u glavnom gradu Kijevu zapaljeno skladište municije.
 
Prethodno se u Kijevu oglasila sirena za vazdušnu opasnost, a ministar odbrane saopštio da su ukrajinske jedinice, vojni kontrolni centri i aerodromi na istoku Ukrajine pod intenzivnim ruskim granatiranjem.
 
Oružane snage Rusije ne nanose nikakve raketne, vazdušne ili artiljerijske napade na gradove Ukrajine, saopštilo je za Sputnjik rusko Ministarstvo odbrane.
 
"Vojna infrastruktura, objekti protivvazdušne odbrane, vojni aerodromi i avijacija Oružanih snaga Ukrajine onesposobljeni su visokopreciznim naoružanjem", istaklo je Ministarstvo.
 
Civilnom stanovništvu ništa ne preti, istaklo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
Više od 105.000 stanovnika iz Donjecka i Luganska evakuisano je u Rusiju od kad je pokrenuta akcija evakuacije iz ovih oblasti na istoku Ukrajine.
 
"Do jutra 24. februara, više od 105.300 ljudi prešlo je rusku granicu, više od 66.000 su državljani Ukrajine, 38.600 Rusi, skoro 320 državljani trećih zemalja", saznaje agencija Tas od izvora iz nadležnih službi.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: