ULAZI U ISTORIJU Cipras: Biću prvi grčki premijer koji će posetiti Skoplje

Svetske vesti - Subota 02.03.2019 - 11:58

Grčki premijer Aleksis Cipras je tokom obraćanja na četvrtom ekonomskom forumu u Delfiju rekao je da će biti prvi grčki premijer koji će zvanično posetiti Skoplje, zajedno sa poslovnom delegacijom, a kasnije najavio formiranje visokog saveta za saradnju Grčke i Severne Makedonije, prenosi MIA.

Sporazumu iz Prespe je diplomatsko remek-delo FOTO: Reuters Sporazumu iz Prespe je diplomatsko remek-delo FOTO: Reuters
“Želim da vas uverim da je Grčka spremna da nastavi da gradi sve ono što je u skladu sa Prespanskim sporazumom. Zato, želim da vam otkrijem, uskoro ću biti prvi grčki premijer koji će zvanično posetiti Skoplje, zajedno sa poslovnom delegacijom. I dodatno pristupićemo osnivačkom sastanku visokog saveta za saradnju Grčke i Severne Makedonije, kako bismo istražili sve mogućnosti za produbljenje saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa”, istakao je grčki premijer.
 
On je pomenuo ekonomiju, turizam, energetiku, kulturu i vojnu i policijsku saradnju.
 
Premijer Grčke, govoreći o Sporazumu iz Prespe, rekao je da je ovaj ugovor diplomatsko remek delo i da “će ostati u istoriji, jer je ovo prvi put bilateralni spor na Balkanu u kome je kod obe strane postojala volja da se porazi nacionalizam”.
 
“Sporazum iz Prespe nije bio lak sporazum. Ali ja bih njega okarakterisao kao diplomatsko remek delo. On je diplomatsko remek delo jer predstavlja uzajamno koristan ugovor, ali da niko ne dobije 100 odsto od svojih argumenata, a i da se niko, istovremeno, ne oseti ponižen ili obespravljen”, istakao je grčki premijer.
 
Aleksis Cipras je rekao da su danas Grčka i Severna Makedonija dve susedne zemlje koje investiraju u prijateljstvo, saradnju i solidarnost i pružaju primer ne samo na Balkanu i u Evropi, već i celom svetu.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: