Umro Niki Lauda, šampion Formule 1

Svetske vesti - Utorak 21.05.2019 - 13:05

Trostruki šampion Formule 1 Niki Lauda umro je u 71. godini, saopštila je njegova porodica, javile su jutros agencije.

Niki Lauda, legenda Formule 1 FOTO: AP Niki Lauda, legenda Formule 1 FOTO: AP
Lauda, kome je u avgustu presadjeno plućno krilo, preminuo je juče. Niki Lauda je 1975, 1977. i 1984. godine osvojio šampionske titule u Formuli 1 sa Ferarijem i Meklarenom.
 
Od 2012. godine je bio čelnik Mercedesa i učestvovao je u dovodjenju petostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona u tim.
 
„Njegova jedinstvena dostignuća kao sportiste i preduzetnika ostaće nezaboravni, njegova neumorna želja za akcijom, neposrednost i hrabrost ostaju uzor i merilo za sve nas“, navodi se u saopštenju porodice, preneli su britanski mediji.
 
Jedan od najboljih vozača Formule 1 biće upamćen i po velikom povratku takmičenjima, nakon što je dobio opekotine u udesu na trci za Veliku nagradu Nemačke, 1976. godine. On je zadobio opekotine trećeg stepena i oštetio pluća, nakon što se njegov bolid zapalio na stazi u Nirburgringu.
 
U bolnici mu nisu davali velike šanse, ali se čudesno oporavio i u zavojima se vratio trkama, samo 40 dana od nesreće.
 
„Tada sam rekao da sam svoj strah savladao brzo i čisto. To je bila laž. Ali, bilo bi glupo da rivalima potvrdim svoju slabost. U Monci sam bio krut od straha“, naveo je Lauda u biografiji.
 
Ostaće upamćeno njegovo veliko rivalstvo sa Britancem Džejmsom Hantom, šampionom iz 1976. godine, po kome je snimljen i holivudski film.
 
Lauda je u dva navrata bio podvrgnut transplantaciji bubrega. Prvi put 1997. godine donator je bio njegov brat, a 2005. godine njegova devojka.
 
Lauda je ostvario 25 pobeda u karijeri, a 54 puta je bio na podijumu. Poslednju trku vozio je 1985. godine u Australiji.
 

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: