UN: Odbijene i ruska i američka rezolucija za Venecuelu

Svetske vesti - Petak 01.03.2019 - 12:26

Savet bezbednosti UN odbio je danas i ruski i američki nacrt rezolucije o Venecueli, zacementiravši time globalni razdor po pitanju odnosa prema krizi u ovoj južnoameričkoj državi

Ostaje globalni razdor po pitanju krize u Venecueli FOTO: AP Ostaje globalni razdor po pitanju krize u Venecueli FOTO: AP
Rusija i SAD nalaze se na suprotnim stranama u Venecueli, budući da prvi podržavaju zakonitog predsednika Nikolasa Madura, a drugi samoproglašenog privremenog predsednika Huana Gvaida, prenosi Rojters.
 
Rusija i Kina stavile su danas veto na nacrt rezolucije SAD po kojem bi Savet bezbednosti UN trebalo da pozove na slobodne i nepristrasne predsedničke izbore u Venecueli i neometano dostavljanje humanitarne pomoći.
 
Američki nacrt rezolucije dobio je traženi minimum od devet glasova, štoje prisililo Rusiju i Kinu da ulože veto. Južna Afrika je takođe glasala protiv dok su Indonezija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače bile uzdržane.
 
"Glasajući protiv rezolucije neke od članica ovog saveta nastavljaju da štite Madura i produžavaju patnju venecuelanskog naroda", rekao je specijalni izslanik SAD za Venecuelu u obraćanju savetu.
 
Savet je zatim glasao za nacrt ruske rezolucije u kojem se izražava podrška političkom rešenju u Venecueli i vladi predsednika Madura kao primarnom koordinatoru međunarodne pomoći.
 
Ruski nacrt je odbijen nakon što je dobio samo četiri glasa za. Četiri zemlje su bile uzdržane, a ostatak 15-članog saveta je bio protiv. Rezoluciji je potrebno najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto, prenosi Rojters.
 
"Veoma smo zabrinuti zbog činjenice da bi današnji sastanak mogao biti iskorišćen kao korak ka pripremi stvarne, a ne humanitarne, intervencije...kao posledice navodne nemogućnosti Saveta za bezbednost da razreši situaciju u Venecueli", rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija nakon glasanja o nacrtu SAD.
 
"Probleme Venecuele trebalo bi da rešava narod Venecuele", rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Vu Haitao.
 
SAD su u ponedeljak uvele nove sankcije Venecueli nakon što je nasilno sprečen ulazak humanitarne pomoći u tu zemlju.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: