UN upozoravaju na "cunami mržnje i ksenofobije" zbog pandemije

Svetske vesti - Petak 08.05.2020 - 11:18

Pandemija je oslobodila "cunami mržnje i ksenofobije", ocenio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Kina je u prethodna 24 časa registrovala jedan slučaj zaraze FOTO: AP Kina je u prethodna 24 časa registrovala jedan slučaj zaraze FOTO: AP
Pandemija koronavirusa oslobodila je "cunami mržnje i ksenofobije", ocenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres i, ne imenujući određene zemlje, pozvao na sveopšti napor kako bi se okončalo ovakvo stanje, prenosi Bi-Bi-Si.
 
Dodao je da su posebno pogođeni migranti i izbeglice koji su, kako je naveo, označeni kao izvor virusa i kojima je uskraćen pristup zdravstvenom lečenju.
 
Generalni sekretar UN je pozvao medije da uklone "rasistički, mizogenistički i štetni sadržaj", a obrazovne institucije da se usredsrede na digitalnu pismenost u vreme kada se nastavlja širenje lažnih vesti na Internetu.
 
U svetu je koronavirusom zaraženo više od 3,9 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio je 270.000. Od kovida 19 se oporavilo oko 1.344.000 ljudi. 
 
U Rusiji je za jedan dan obolelo još 10.699 ljudi, ukupno 187.859, saopštili su nadležni. Broj novoobolelih u toj zemlji je šesti dan zaredom veći od 10.000.
 
Rusija je u poslednjih 24 sata registrovala 98 smrtnih slučajeva, ukupno 1.723.
 
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će se svakodnevno testirati na koronavirus, nakon što je utvrđeno da je njegov lični pomoćnik pozitivan.
 
Tramp je rekao da je imao "vrlo malo ličnog kontakta" sa zaraženim pomoćnikom. Situaciju je opisao kao "pomalo neobičnu".
 
Bela kuća je juče saopštila da predsednik Tramp i potpredsednik Majk Pens nisu pozitivni na koronavirus.
 
Zvaničnici Kine i SAD su u telefonskom razgovoru dogovorili jačanje makroekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti javnog zdravlja, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.
 
Potpredsednik kineske vlade Liu He, ministar finansija SAD Stiven Mnučin i američki trgovinski zvaničnik Robert Lajtizer takođe su dogovorili da će dve države zajedno raditi na stvaranju povoljnog okruženja za sprovođenje prve faze trgovinskog sporazuma, koji je postignut početkom ove godine.
 
Kina je u prethodna 24 časa registrovala jedan slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj zabeleženih slučajeva u toj zemlji je 82.886, dok su preminule 4.633 osobe.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: