Ursula fon der Lajen se izvinila Italiji

Svetske vesti - Četvrtak 02.04.2020 - 15:47

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izvinila se Italiji zbog zakasnele reakcije Evropske unije u pandemiji koronavirusa.

"Biće uspostavljen fond od 100 milijardi evra" FOTO: EPA-EFE
"Izvinjavam se, mi smo s vama", naslov je pisma koje je čelnica EK uputila Italijanima i koje je objavljeno danas u italijanskim medijima.
 
"Danas se Evropa mobilše da bi bila uz Italiju. Ali to nije uvek bio slučaj", priznaje ona u teksu u "Republici", prenosi Index.hr. Italijani su na samom početku bili ljuti jer su im i Francuska i Nemačka odbile da pošalju zaštitnu medicinsku opremu. Osećaj napuštenosti pojačao se kada su Nemačka i Holandija odbile poziv na zajednički evropski instrument duga, tzv. korona-obveznice. 
 
"Treba priznati da su na početku krize kada je trebalo dati zajednički evropski odgovor, mnogi mislili samo na svoje vlastite nacionalne probleme", napisala je Fon der Lajen. U međuvremenu je, kako je naglasila, Evropa promenila dinamiku. Najavila je da će Unija uspostaviti fond od 100 milijardi evra za finansiranje plata radnicima sa skraćenim radnim vremenom. Takođe je naglasila da 25 zemalja EU sada šalje milione maski Italiji i Španiji.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: