"Vakcina zlikovci": Bajden udario EU gde je najviše boli i pretvorio je u filmskog negativca

Svetske vesti - Subota 15.05.2021 - 02:35

Na prvi pogled, transatlantski odnosi izgledaju mnogo bolje otkako je Donald Tramp napustio Belu kuću. Više se ne može čuti kako američki predsednik kritikuje nemačke automobile i optužuje Angelu Merkel da nije platila račune za NATO.

Udara na EU isto kao Tramp FOTO: Reuters Udara na EU isto kao Tramp FOTO: Reuters
Ali ako se bliže pogleda, vidi se da Džo Bajden u svakoj oblasti, od trgovine i poreza do vakcina protiv korona virusa, zadaje istu glavobolju birokratskom Briselu kao i njegov prethodnik. Pritom pogađa EU tačno tamo gde je najviše boli - oduzima joj pravo da svet posmatra sa "moralne visine", kao što to obično voli da radi.
 
Bajdenov bombastični predlog da se svi odreknu prava intelektualne svojine nad vakcinama protiv korona virusa savršen je primer, jer se EU sada koprca u pi-ar krizi, odjednom pretvorena u filmskog negativca koji zagovara prava farmaceutskih giganata na štetu siromašnih zemalja.
 
- Prava promena je ta što administracija Bajdena, na naše najveće zaprepašćenje, uključujući i moje, zaista menja ukupni narativ o ovim pitanjima, a nismo mislili da će to učiniti - rekla je Кatlin Van Brempt, belgijska poslanica u Evropskom parlamentu i glavna predstavnica socijalističke grupe za trgovinu.
 
Američki "vakcina gambit" nije jedini primer. Za samo nekoliko meseci, Bajden je razotkrio mane evropske trgovinske politike prema Кini i nedostatak ambicija EU u planovima za oporezivanje digitalnih multinacionalnih kompanija.
 
Na površini stvari su se poboljšale, ali ispostavilo se da je Bajden jednako "tvrd orah" kao i Tramp u pitanjima do kojih je Briselu zaista stalo, poput nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2.
 
Iako Bajden želi da ublaži dugogodišnji carinski sukob zbog subvencija za Erbas i Boing, novi predsednik je takođe ostavio netaknutim veliki deo Trampove trgovinske politike, uključujući carine na čelik i blokadu sudskog sistema Svetske trgovinske organizacije. Na nekim frontovima on zapravo pritiska Evropu jače nego što je to činio Tramp. Bajdenov nagon za politikom "kupujte američko“, favorizujući američke kompanije na velikim javnim tenderima, čak može povući protivmere Brisela.
 
Sto dana od početka rada nove administracije, Evropljani počinju da osećaju da im njihov najbliži saveznik nudi prilično oštru ljubav.
 
 
Vakcina zlikovci
 
Bajdenov iznenađujući potez da javno podrži poziv Indije i Južne Afrike za odricanje od intelektualne svojine nad vakcina protiv korona virusa samo je najnoviji primer poteza koji nisu samo u suprotnosti sa ekonomskim interesima EU, već i razotkrivaju blef navodno progresivnog vođstva Brisela.
 
Čak ni Francuska, koja je zvanično podržala odricanje od patenta, nije oduševljena novim licem Bajdenove administracije. Ministar za evropske i spoljne poslove Klement Bone rekao je za "Politiko" da je to bio "vrlo politički potez", jer Amerikanci, kada je reč o vakcinama, "do sada nisu ništa izvezli".
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u četvrtak je na sličan način pokušala da fokus usmeri na izvoz vakcina, odnosno na polje gde je Evropa bila odgovorniji globalni igrač.
 
- Iako je EU spremna da proceni kako bi predlog Vašingtona mogao da pomogne u postizanju povećanja proizvodnje vakcina, mi pozivamo sve zemlje proizvođače vakcina da odmah dozvole izvoz i da izbegnu mere koje ometaju lanac snabdevanja - tvitovala je Fon der Lajenova.
 
Optužba na račun Amerike je jasna. Međutim, Van Brempt iz Evropskog parlamenta istakao je da je Bajden razotkrio propust Brisela.
 
- Sećam se da je u jednom od svojih prvih govora nakon izbijanja pandemijske krize, Ursula fon der Lajen rekla da niko nije siguran ako svi nisu na sigurnom. Ona je poručila da ćemo mi Evropljani stati zajedno sa ostatkom sveta. A nismo - rekao je.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: