Više od 200 američkih zvaničnika dobilo misterioznu bolest, CIA proziva Rusiju

Svetske vesti - Petak 23.07.2021 - 13:21

Oko 100 zaposlenih u CIA i članova njihovih porodica nalazi se među 200 američkih zvaničnika obolelih od mistrioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA Vilijam Barns.

FOTO: Profimedia FOTO: Profimedia
Barns, kojeg je američki predsednik Džo Bajden kao prvog karijernog diplomatu postavio na čelo CIA, rekao je u intervjuu za „National Public Radio“ (NPR) da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdio uzrok sindroma.
 
Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg oficira koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji učestvuje u istrazi.
 
Agencija je takođe skratila, s osam na dve nedelje, vreme koje osobe povezane s CIA moraju da čekaju na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid, rekao je.
 
„Mislim da je duboka obaveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan da učinim“, rekao je Barns za NPR u prvom intervjuu otkako je u martu postao direktor CIA.
 
Barns je podsetio da je američka Nacionalna akademija nauke potvrdila da je verovatna teorija da sindrom uzrokuje zrake „usmerene energije“.
 
Postoji „vrlo jaka mogućnost“ da je sindrom namerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Barns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.
 
Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabeležen kod američkih radnika u ambasadi na Kubi 2016.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: