Vlada SAD želi da zapleni oko 12 milijardi dolara imovine El Čapa

Svetske vesti - Subota 06.07.2019 - 12:18

Američka vlada namerava da zapleni oko 12,6 milijardi dolara imovine meksičkog narko dilera Hoakina Gusmana poznatijeg kao El Čapo, a to je iznos koji je stekao njegov narko kartel dok mu je on bio na čelu.

Narko bos živeo luksuzno 90-ih godina FOTO: AP Narko bos živeo luksuzno 90-ih godina FOTO: AP
Tužilac suda u Bruklinu istakao je da je ovlašćen da traži zaplenu imovine i dobara koji su stečeni krivičnim delima za koji se tereti El Čapo i koji su povezani sa švercom droge.
 
Prema računici tužilaštva, vođa narko kartela je tokom 25 godina, stekao 11,8 milijardi dolara od prodaje kokaina, 846 miliona dolara od marihuane i 11 miliona dolara od heroina.
 
Taj novac je opran i upotrebljen za plaćanje saradnika i zaposlenih u kartelu, kao i nabavljača i opreme za komunikacije. Tim novcem su kupljeni i avioni i podmornice koji su korišćeni za šverc droge.
 
Neimenovi bivši saradnik El Čapa izjavio je na sudu da je narko bos živeo luksuzno 90-ih godina kada je posedovao četiri aviona, kuće na mnogim plažama, razna imanja širom Meksika, kao i rezidenciju u Akapulku.
 
Sada se ne zna da li bivši narko bos i dalje poseduje istu imovinu posle hapšenja u januaru 2016. godine i da li je deo imovine prebacio na porodicu i prijatelje.
 
Zahtev tužilaštva podnet je pred saslušanje zakazano za 17. jul na kojem treba da bude izrečena kazna El Čapu kojem preti doživotni zatvor.
 
Posle nekoliko meseci suđenja, porota suda u Njujorku proglasila je 12. februara meksičkog narko bosa krivim.
 
El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.
 
Vođa narko kartela Sinaloa uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.
 
U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao čuveni američki gangster Al Kapone.
 
Tačan datum rođenja Gusmana nije poznat, jer se pominju dva datuma – 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak „el chapo“ (čapo – nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: