Zaev: Severna Makedonija na listi 20 najvećih dostignuća EU

Svetske vesti - Sreda 05.06.2019 - 11:46

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Briselu da je obavešten da je Evropska komisija njegovu zemlju i uspeh koji je postigla, stavila na listu 20 najvećih dostignuća EU u proteklih pet godina.

Zoran Zaev FOTO: cdm.me Zoran Zaev FOTO: cdm.me
On je to, saopštila je vlada u Skoplju, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji sa predsednikom te komisije Žan-Klodom Junkerom i evro-komesarom za proširenje Johanesom Hanom na početku dvodneve posete Briselu.
 
„To je ogromno priznanje za nas i još veći podsticaj“, istakao je Zaev.
 
Dodao je da je Severna Makedonija za 12 meseci završila reforme u celosti, temeljno implementirala sporazume s Grčkom i Bugarskom, i da je ona sada primer saradnje i prijateljstva u regionu, a i da je na unutrašnjem planu pokazala političku smelost i evropske manire.
 
Zajev je istakao da je njegova zemlja u potpunosti spremna da počne pregovore o prijemu u EU i da je sada Evropa na potezu da pokaže da drži reč i da odredi datum.
 
„U potpunosti smo spremni za početak pregovora. Sada su na potezu države članice i institucije EU. Na potezu je Evropa da pokaže da drži reč. Taj potez treba da bude isključivo na osnovu naših zasluga, a u interesu razvoja Unije i u interesu perspektive celog našeg regiona“, rekao je Zaev.
 
Rekao je da je otvaranje tih pregovora jedina garancija za održavanje unutrašnje stabilnosti i reformskog impulsa u njegovoj zemlji, s pozitivnim efektima za ceo region Zapadnog Balkana.
 
Predsednik EK Junker je istakao da je Severna Makedonija spermna za naredni korak – za otvaranje pregovora i da će braniti taj stav.
 
Junker je, kako je preneto u saopštenju, čestitao Zaevu i njegovoj državi na „istorijskim koracima preuzetim u prethodne dve godine i istakao da je severna Makedonija svetao primer u regionu i šire“.
 
Komesar EU za proširenje Johanes Han je rekao da je Severna Makedonija ispunila sve zadatke koji su stavljeni pred nju i da je sada na redu Evropski savet da ispuni obećanje iz prošle godine i potvrdi datum za otvaranje pregovaračkih poglavlja i time Severnu Makedoniju pretvopri u garanta mira i prosperiteta u regionu.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: