Zemlje koje najviše izdvajaju za vojsku: Rusija ispala iz prvih pet

Svetske vesti - Ponedeljak 29.04.2019 - 12:29

Sjedinjene Američke Države potrošile su 2018. godine na vojsku 649 milijardi dolara, što je porast od četiri odsto u poređenju s prethodnim razdobljem, a to je 36 odsto ukupne svetske potrošnje, pokazao je najnoviji izveštaj Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stockholmu (SIPRI).

SAD i dalje vode FOTO: Getty Images SAD i dalje vode FOTO: Getty Images
Na drugom mestu nalazi se Kina, koja troši oko 250 milijardi dolara, što je 14 odsto ukupne svetske potrošnje, dok je na trećem mestu Saudijska Arabija koja troši 67,6 milijardi dolara, uprkos smanjenju troškova za gotovo šest odsto.
 
Dalje na listi su Indija i Francuska, dok je Rusija pala na šesto mesto, sa potrošnjom od oko 61,4 milijardi dolara i to je prvi put od 2006. godine da ta zemlja nije među prvih pet potrošača.
 
Institut je listu napravio na osnovu podataka iz 155 od ukupno 168 zemalja sveta, a na osnovu troškova plata, misija i operacija, kupovine oružja i opreme, kao i istraživanja razvoja.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: