Zemlje koje su menjale imena pre Makedonije

Svetske vesti - Nedelja 30.09.2018 - 12:46

SKOPLJE - Makedonija, koja bi mogla da postane Republika Severna Makedonija ako njeni stanovnici tako odluče na današnjem referendumu, ne bi bila prva zemlja koja menja ime.

Makedonci na referendumu odlučuju FOTO: Thinkstock Makedonci na referendumu odlučuju FOTO: Thinkstock
Hrvatski portal index.hr i Hina sastavili su spisak zemalja koje su preimenovane nakon što su stekle nezavisnost, na kojem su Istočni Pakistan koji je postao Bangladeš, Cejlon se nazvao Šri Lanka, Holandska Istočna Indija promenila je ime u Indonezija, a Rodezija u Zimbabve.
 
Navodi se da su, međutim, promene imena već suverenih država mnogo ređe.
 
Među takvim primerima je promena imena Svazilenda u eSvatini. Navodi se da je povodom 50. godišnjice nezavisnosti ovog bivšeg britanskog protektorata kralj Msvati III u aprilu ove godine objavio da se zemlja vraća izvornom nazivu - eSvatini.
 
"Nećemo biti jedina država u Africi koja je zadržala ime iz kolonijalnog doba", rekao je tamošnji kralj.
 
Navodi se da novi naziv države znači "zemlja Svazija" na lokalnom jeziku.
 
Zair je preimenovan u Demokratsku Republiku Kongo u maju 1997. nakon što je svrgnut diktator Mobutu Sese Seko.
 
Bivši Belgijski Kongo, koji je postao nezavisan 1960. pod imenom Republika Kongo po istoimenoj reci, Mobutu je odlučio da preimenuje u Zair 1971. godine.
 
Navodi se da je takođe burmanska vladajuća hunta odlučila 1989. da zemlju nazove Mjanmar, kako bi raskrstila sa kolonijalnom prošlošću.
 
Opozicija predvođena nobelovkom Aung San Suu Ći nastavila je da koristi ime Burma, po većinskom narodu. SAD i neke druge zapadne zemlje godinama su odbijale da koriste naziv Mjanmar, ali se to polako menja nakon što je u zemlji 2012. počela demokratska tranzicija.
 
Gornja Volta, francuska kolonija koja je stekla nezavisnost 1958, promenila je ime u Burkina Faso u avgustu 1984. godine, pošto tadašnji predsednik Tomas Sankara takođe nije želeo da ime države bude kolonijalno.
 
Burkina Faso znači "zemlja uspravnih ljudi" na najrasprostranjenijem domaćem dijalektu.
 
Kambodžu je rešim Crvenih Kmera preimenovao u Kampućiju nakon dolaska na vlast 1975. godine. U pitanju je transkripcija naziva Kambodža na kmerskom jeziku, a prvobitni naziv vraćen je 1989. godine.
 
Navodi se da je 15 godina nakon sticanja nezavisnosti od Francuske, Dahomej je 1975. promenio ime u Benin, po moćnom kraljevstvu koje se širilo zapadnom Afrikom od 13. do 19. veka, pre kolonizacije.
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: