Žena ozloglašenog narko bosa "El Čapa" uhapšena zbog trgovine drogom

Svetske vesti - Utorak 23.02.2021 - 12:34

Dve godine pošto joj je suprug osuđen na doživotnu kaznu zatvora i Ema Koronel Aispuro iza rešetaka.

Ostala odana suprugu i pomagala mu u bekstvu iz meksičkog zatvora FOTO: Getty Images Ostala odana suprugu i pomagala mu u bekstvu iz meksičkog zatvora FOTO: Getty Images
Supruga meksičkog narko bosa Hoakina „El Čapa" Guzmana, koji izdržava doživotnu kaznu zatvora, uhapšena je u SAD pod sumnjom da je učestvovala u trgovini drogom, saopštile su meričke vlasti.
 
Ema Koronel Aispuro, 31, zadržana je na međunarodnom aerodromu u blizini Vašingtona.
 
Ona se tereti za učešće u organizovanom lancu distribucije kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane.
 
Guzman, poznatiji kao „El Čapo", trenutno služi doživotnu kaznu u Njujorku zbog trgovine drogom i pranja novca.
 
Ovaj 63-godišnjak je bivši šef kartela Sinaloa, za koji zvaničnici kažu da je bio najveći snabdevač drogom u SAD.
 
Na suđenju 2019. godine čula su šokantna otkrića o njegovom životu, od drogiranja i silovanja devojčica od 13 godina do hladnokrvnih ubistava bivših članova kartela i rivala.
 
Koronel Aispuro trebalo bi da se pojavi pred saveznim sudom u Vašingtonu putem video konferencije, saopštilo je američko ministarstvo pravde.
 
Pored toga što se suočava sa optužbama za trgovinu drogom, ona je optužena i za pomaganje suprugu da pobegne iz zatvora u Meksiku 2015. godine.
 
Grupa ga je izvukla iz maksimalno obezbeđenog zatvora Altiplano u Meksiku nakon što su njegovi sinovi kupili imanje u blizini zatvora, a GPS sat, prokrijumčaren u zatvor, kopačima je dao njegovu tačnu lokaciju unutar zatvora.
 
„El Čapo" je pobegao, vozeći se posebno prilagođenim malim motociklom kroz tunel. dugačak 1,5 kilometar.
 
Bekstvo je bilo složeno i pažljivo isplanirano.
 
U njegovoj ćeliji iskopana je rupa koja je vodila u tunel sa osvetljenjem, ventilacijom i stepeništem.
 
Prethodno je 2001. godine pobegao iz Puente Grande zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem - sakrivši se navodno u korpi za veš.
 
Na slobodi je bio 13 godina, tokom kojih je konsolidovao carstvo, pre nego što je ponovo uhapšen.
 
Prema sudskim dokumentima, Koronel Aispuro je navodno umešana u planiranje još jednog bekstva iz zatvora supruga pre nego što je izručen SAD u januaru 2017. godine.
 
Ona nije komentarisala optužbe.
 
Koronel Aispuro je dvojna državljanka SAD i Meksika i sa Guzmanom ima dvoje dece.
 
Prisustvovala je skoro svakom danu tromesečnog suđenja njenom suprugu u Njujorku, tokom kojeg je čula ne samo iskaze i izveštaje o svirepim ubistvima i silovanjima, već i tvrdnje da je špijunirao nju i druge ljubavnice.
 
Ostala mu je odana, rekavši na kraju suđenja: „Ne poznajem supruga kao osobu kakvom pokušavaju da ga prikažu, već mu se divim kao čoveku kog sam upoznala i onome za koga sam se udala."
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: