ŽRTVE SADAMA HUSEINA Otkrivena masovna grobnica na jugu Iraka

Svetske vesti - Ponedeljak 15.04.2019 - 12:33

U Iraku je otkrivena masovna grobnica Kurda sa ostacima više desetina tela za koje se veruje da su žrtve režima bivšeg predsednika Sadama Huseina, rekli su zvaničnici.

U grobnici tela više desetine ubijenih Kurda FOTO: AP U grobnici tela više desetine ubijenih Kurda FOTO: AP
Irački predsednik Barham Salih rekao je prilikom obilaska grobnice da Irak nikada ne sme da zaboravi "zločine Huseina".
 
Grobnica je pronađena u pustinji oko 170 kilometara zapadno od grada Samave.
 
U grobnici se nalaze tela više desetine ubijenih Kurda, koji su "nestali" u akcijama snaga Sadama Huseina, saopšteno je iz kabineta Saliha.
 
Veruje se da je u vreme kampanje Sadama Huseina protiv Kurda pod nazivom "Anfal" osamdesetih godina prošlog veka ubijeno oko 180.000 iračkih Kurda kada je korišteno hemijsko oružje.
 
U ovim akcijama razorena su cela sela, a hiljade Kurda je naterano da živi u kampovima.
 
"Ubijeni su jer nisu prihvatali režim Sadama Huseina, jer su želeli da žive slobodno i dostojanstveno", rekao je novinarima Salih, koji je Kurd.
 
Samava je iračka južna provincija u kojoj većinom žive šiitski Arapi, koji su takođe, bili pod pritiskom Sadama Huseina, koji je bio sunita.
 
"Novi Irak nikada ne sme da zaboravi ove zločine koji su počinjeni protiv iračkog naroda svih grupacija", rekao je Salih.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: