Zuzana Čaputova prva predsednica Slovačke

Svetske vesti - Nedelja 31.03.2019 - 13:10

Aktivistkinja za građanska prava Zuzana Čaputova pobedila je na slovačkim predsedničkim izborima prema konačnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora.

Četrdesetpetogodišnja liberalna advokatica FOTO: Reuters Četrdesetpetogodišnja liberalna advokatica FOTO: Reuters
To je objavio biro za statistiku.
 
Čaputova je osvojila 58,38 odsto glasova na osnovu rezultata sa 99,84 odsto glasačkih mesta. Njen rival Maroš Šefčovič je dobio 41,61 procenata glasova. ;
 
Četrdesetpetogodišnja liberalna advokatica će biti biti prva žena predsednik u Slovačkoj.
 
U drugi krug juče održanih izbora ušli su aktiviskinja socijalno-liberalne orijentacije Čaputova i vanstranački opredeljeni komesar EU Šefčovič, koga je podržavala vladajuća slovačka populistička partija Smer - Socijalna demokratija. 
 
Funkcija predsednika Slovačke uglavnom je reprezentantivna. Predsednik ima ovlašćenje da bira premijera, imenuje sudije ustavnog suda i daje veto na zakone. Najveći deo izvršne vlasti je u rukama vlade koju predvodi premijer. ; Činjenica da je jedna razvedena žena politički liberalne orijentacije favorit u predsedničkoj trci pokazuje koliko je veliko raspoloženje za promene u zemlji, ocenio je u analizi uoči izbora Dojče vele dodajući da je to samo naizgled u suprotnosti sa usponom populista u čitavom regionu jer istraživanja u zemljama centralne i istočne Evrope pokazuju da mnogi ljudi žele više vladavine prava, više transparentnosti i bolje upravljanje zemljom.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: