U Srbiji prošle godine 70 pacijenata dobilo organe

Zivot i stil - Subota 10.03.2018 - 11:14

U Srbiji je prošle godine 70 pacijenata dobilo šansu za novi organ zahvaljujući 31 donoru, izjavila je načelnica Odeljenja za transplantaciju srca Kliničkog centra Srbije Emilija Nestorović.

Duplo više donora nego prethodne godine FOTO: Free Images Duplo više donora nego prethodne godine FOTO: Free Images

"Prošle godine je urađeno sedam transplantacija srca, 14 transplantacija jetre i 48 bubrega. Godinu ranije imali smo samo 14 donora", rekla je Emilija Nestorović u Jagodini na tribini o značaju transplantacije i doniranja organa.

Ove godine bilo je pet donora i dve transplantacije srca. Jedan donor može da spasi osam života.

Doktorka Nestorović navela je da je cilj Srbije da postane punopravni član Eurotransplanta.

"Uslov je deset donora na milion stanovnika, a mi smo se prošle godine maksimalno približili tom broju sa 4,5 donora na milion stanovnika. Ranijih godina bilo je manje od jednog donora na milion stanovnika", rekla je ona.

Na listi čekanja za transplantaciju organa trenutno je oko hiljadu pacijenata.

"Mi se već dugo godina borimo da dođemo na pravi put i objasnimo građanima šta znači doniranje organa. Najvažnija je informisanost pacijenata i stanovništva kako bi se razbile predrasude. Pokušavamo da na bazi pravih informacija svaki čovek donese pravu odluku", rekla je Nestorović.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: