11 razloga zašto su upravo oni najsrećniji narod na svetu

Zabava - Petak 17.01.2020 - 16:17

Iako se nalaze na samom severu evropskog kontinenta, i premda noć zna da traje i duže od dana i veliki deo godine provode na temperaturama ispod nule, Finci su najsrećniji narod na svetu.

Zašto je to tako? FOTO: Depositphotos Zašto je to tako? FOTO: Depositphotos
Zašto je to tako moglo bi da objasni sledećih 11 razloga, piše Dnevnik.hr.
 
Finci provode mnogo vremena u prirodi
 
Oko 70 posto teritorija zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zašto Finci rado vreme provode u prirodi. Okruženi šumom i prirodom, osećaju se smireno, a neke od najpopularnijih aktivnosti tamo su duge šetnje i vožnja biciklom.
 
Bogatstvo voda
 
Finska se naziva i "zemljom hiljadu jezera". Ova jezera su nastala kao rezultat glacijacije koja se završila pre 10.000 godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da možete da je pijete direktno kod kuće iz slavine, a gotovo svaki restoran će vam i ponuditi besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.
 
Novac za decu
 
Finski roditelji svakog meseca za svako dete dobijaju 100 evra, a ono što je zanimljivo jeste da taj "dečji dodatak" vredi do detetove 17. godine. Ovaj novac neki troše, ali velika većina roditelja stavlja ga sa strane, te ga detetu daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti kako velika većina mladih Finaca počinje samostalni život sa 20.000 evra na štednoj knjižici...
 
Najbolja pica na svetu
 
Cela priča počela je s nekadašnjim italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem, koji je jednom prilikom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspeo da izjavi kako nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može meriti sa italijanskom. Posledica? Tri godine kasnije Finska je osvojila nagradu na takmičenju u spremanju pica, ostavivši iza sebe upravo Italiju, a pobednička pica zvala se - Berluskoni.
 
Kraljevi recikliranja
 
Finci su davnih dana shvatili da je recikliranje potreba, pa se tako čak više od 90 posto otpada - reciklira. Devet od 10 plastičnih flaša moguće je reciklirati, a postotak kod staklenih još je i veći.
 
Poverenje u policiju
 
Građani u Finskoj i te kako veruju policiji. Poverenje je iznad 90 odsto, a i poverenje u ostale institucije takođe je na visokom nivou, tako da kod Finaca ne postoji problem nepoverenja u institucije...
 
Neobični sportovi
 
Teško je ovo uopšte i nazvati sportovima, ali nije ih lako staviti ni u neku drugu kategoriju. Bacanje mobilnih u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje "vazdušne" gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.
 
Pravo na internet
 
Tačno pre 10 godina Finska je postala prva zemlja na svetu koja je pravo na internet proglasila osnovnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružaocima usluga da brzina mora biti najviša moguća, te da internet mora biti dostupan svima.
 
Ludi za kafom
 
Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu, Finci su drugi na svetu prema konzumaciji kafe po glavi stanovnika. Recimo da im, uprkos uvreženim mišljenju, mi nismo ni blizu.
 
Besplatno obrazovanje
 
Od malih nogu deca se usmeravaju na učenje jezika, tako da u Finskoj velika većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje u školama, kao i na univerzitetima, je besplatno, a finski obrazovni sistem je jedan od najboljih na svetu.
 
Selo Deda Mraza
 
Da, da, malo selo u Laponiji imena Joulupuki može da se poseti cele godine. Finski Deda Mraz čak ima i pasoš, iz kojeg saznajemo kako je oženjen i rođen "nekad davno". Eto, ovde očigledno veruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka, piše Dnevnik.hr.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: