Barbika danas slavi 60. rođendan

Zabava - Subota 09.03.2019 - 13:31

Čuvena lutka Barbika (Barbie) danas puni 60 godina, a od 9. marta 1959. godine prodata u više od jedne milijarde primeraka, preneli su danas lokalni mediji u SAD.

Lutka evoluirala prateći modne trendove FOTO: Reuters Lutka evoluirala prateći modne trendove FOTO: Reuters
Uprkos velikoj konkurenciji, svake godine bude prodato više od 50 miliona primeraka lutke u više od 150 zemalja. Barbika je marka poznata kao Koka-Kola ili MekDonalds, izjavili su predstavnici kompanije Matel, koja proizvodi čuvenu lutku.
 
Njena "majka" je jedan od osnivača Matela, Rut Hendler, koja je došla na ideju o takvoj lutki posmatrajući sopstvenu decu. Ona je lutki dala ime po ćerki Barbari - Barbi.
 
Lutka je odmah postala popularna i prve godine je prodata u 300.000 primeraka.
 
Barbika sa izgledom lepotice postala je arhetip kalifornijske plavuše i često je bila na meti kritika jer predstavlja "površnu, bogatu i besposlenu" ženu.
 
Kasnije je lutka evoluirala prateći modne trendove i ukuse. Dobila je raznu odeću, tako da devojčice mogu da je i predstave kako to one žele.
 
Lutka, koja je jedna od najprodavanijih igračaka u svetu, menjala je izgled kroz vreme. Postoje Barbike različitih visina, boja kože i frizura. Prvobitna lutka je poznata po plavim očima i dugoj plavoj kosi.
 
Pored lutke u svetu su snimljeni i animirani filmovi o slavoj Barbi.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: