Bojkotuju "Mulan" zbog poteza glavne glumice

Zabava - Sreda 09.09.2020 - 12:48

Premijera spektakl filma "Mulan" u produkciji studija Volt Dizni, čija se radnja odvija u Kini, izazvala je reakcije i bojkot na društvenim mrežama zbog podrške koju je zvezda filma uputila hongkonškoj policiji i delimičnog snimanja koje je obavljeno u regiji Sinkjang.

Peking negira postojanje kampova za prevaspitavanje FOTO: Getty Images Peking negira postojanje kampova za prevaspitavanje FOTO: Getty Images
 
Sinkjang je jedna od pet autonomnih pokrajina Kine, a zvanično je ujgurski region.
 
Demokratski aktivista iz Hongkonga Džošua Vong i aktivni korisnici interneta na Tajvanu i Tajlandu promovisali su haštag "#BoycottMulan" na Tviteru, nakon što je ovog meseca film objavljen na Diznijevoj platformi za strimovanje.
 
Planirano je da se film od 11. septembra prikazuje u bioskopima širom Kine, koja je ogromno i veoma značajno tržište holivudskih studija.
 
Još u februaru je rediteljka filma Niki Karo izjavila za filmski magazin "Holivud reporter" da je "Dizni" imao probne projekcije filma sa kineskom publikom, pri čemu je izbrisao scenu poljupca između Mulan i njenog partnera na platnu, a nakon zahteva kineskih funkcionera, što je bilo i sve što su oni tražili.
 
Ipak, kritike na rimejk čuvene animirane Diznijeve verzije iz 1998. započele su još prošle godine, kada je film još bio u produkciji, a glavna glumica Liu Lifei je izrazila podršku na društvenim mrežama policiji u Hongkongu, koja je u to vreme bila angažovana u velikim nemirima protiv vlade.
 
Glumica i filmska Mulan nije odmah reagovala na sve te komentare putem svog naloga na kineskoj platformi za pisanje blogova Veibo, kao ni kompanija Dizni.
 
Aktivista Vong izjavio je danas za Rojters da je optužio kompaniju Dizni i pozvao ljude širom sveta da nikako ne gledaju najnoviji "Mulan".
 
Učestali pozivi na bojkot filma pojačani su ove nedelje zbog povezanosti sa regionom Sinkjang zbog kineskog ugrožavanja etničkih Ujgura i drugih muslimana, a što je naišlo na kritike vladamnogih zemalja, uključujući Ameriku, ali i na kritike grupa za ljudska prava.
 
Prema napisima na društvenim mrežama i sve intenzivnijim objavama, nekoliko državnih firmi i organizacija u Sinkjangu pojavilo se na ođavnoj špici filma, pa je tako Svetski ujgurski kongres sa sedištem i Minhenu tvitovao o tome da se u novom "Mulanu" Dizni zahvaljuje birou javne bezbednosti u Turpanu, gde se nalazio logor za interniranje u Istočnom Turkistanu.
 
Portparol ministarstva spoljnih poslova Zao Lijan ponovio je da Peking negira postojanje kampova za prevaspitavanje u regionu, pozivajući tamošnje strukovne i obrazovne institucije i optužujući antikineske snage da pokušavaju da zamagle politiku Sinkjanga zbog snimanja filma u ujgurskoj pokrajini.
 
Film, čiji je budžet bio čak 200 miliona dolara, bio je spreman za premijeru još u martu, ali kako je tada u celom svetu izbila pandemija kovida 19, sledeći termin je bio septembar, odnosno kada se situacija stabilizuje.
 
Prošlog meseca čelnici kompanije saopštili su da se "Mulan" šalje direktno na Diznijeve platforme za gledanje filmova, jer će "preskočiti" dobar deo bioskopa u SAD i svetu.
 
Ipak, premijera akcionog melodramskog spektakla "Mulan" je zakazana za petak 11. septembar u kineskim bioskopima, a producenti se nadaju da će ostvarenje finansijski biti uspešnije nego animirani original od pre 22 godine.
 
Čak je i crtani film "Mulan" kasnio sa prikazivanjem u Kini, nakon što je Diznijeva drama "Kundun" Martina Skorsezea iz 1997. godine "prodrmala" odnose Amerike i Kine.
 
Problem je bio što se "Kundun" bazira na životu prognanog dalaj-lame, kojeg je Kina označila kao opasnog separatistu.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: