Burne reakcije na film o Džeksonu: Dečacima za odnos davao nakit

Zabava - Sreda 06.03.2019 - 13:00

Film "Odlazak iz Nedođije" (Leaving Neverland) nakon što je imao premijeru na Sandens festivalu 25. januara, prikazan je na HBO-u u nedelju 3. marta. Tek sada, nakon što je dostupan široj javnosti, izazvao je buru komentara na društvenim mrežama. Tvorac ovog dvodelnog dokumentarca Den Rid želi da snimi nastavak o, kako kaže, drugim žrtvama Majkla Džeksona.

Džeksonova porodica negira tvrdnje FOTO: Getty Images Džeksonova porodica negira tvrdnje FOTO: Getty Images
U dokumentarcu "Odlazak iz Nedođije" dvojica muškaraca optužuju Majkla Džeksona za zlostavljanje u detinjstvu. 
 
Vejd Robson i Džejms Sejfček kažu da su imali sedam i deset godina kada se pevač sprijateljio sa njima i njihovim porodicama. Sada, u tridesetim godinama tvrde da ih je Majkl Džekson seksualno zlostavljao. 
 
Jedna od najupečatljivijih scena iz filma je ona u kojoj Majkl Džekson daje dečaku nakit u zamenu za seksualni odnos. 
 
Tim povodom brojne poznate ličnosti oglasile su se na društvenim mrežama. 
 
Glumica Amber Tamblin napisala je da je, dok je gledala dokumentarac, mislila koliko je zapravo pogrešno decu stavljati u poziciju u kojoj moraju da zabavljaju odrasle i da im udovoljavaju. 
 
Reditelj Morgan J. Friman rekao je da je to što je učinio pokojni pevač neoprostivo. 
 
"Bili su nevina mala deca. Nisu znali bolje. Ovaj čovek mora biti uklonjen sa svih pijedestala i stavljen na svoje pravo mesto u istoriji – mega zvezda koji je zloupotrebio svoju moć da maltretira male dečake. Neoprostivo", napisao je reditelj na Tviteru. 
 
Producent Endi Lasner nakon dokumentarca kratko je napisao da je ostao bez teksta. 
 
Majkl Rapaport, američki glumac i komičar, pozvao je one koji ne veruju da je Džekson bio grozna osoba da pogledaju ovaj film "koji će im promeniti mišljenje". 
 
Ipak, povodom ovog dokumentarca mišljenja su vrlo podeljena. Tako ima dosta onih koji smatraju da je film namešten. 
 
Fotograf Rik Kozik upitao je kako je moguće da roditelji dečaka nisu tada primetili nijedan znak zlostavljanja, a glumac i producent Luk Barnet primetio je da su roditelji na ovom snimku neuobičajeno nasmejani. 
 
"Gledam samo 45 minuta film i istinski sam uznemiren koliko su roditelji nasmejani dok pričaju o kućama i vikendicama gde su njihova deca zlostavljana", napisao je Barnet.
 
Slučaj Vejda Robinsa bio na sudu 
 
Robins je tada pod zakletvom izjavio da ga pevač nikada nije zlostavljao, a Džekson je oslobođen optužbi 2005. godine. 
 
Kada je postao otac, Robins je u jednom intervjuu rekao da je nakon dva nervna sloma konačno otkrio terapeutu mračnu tajnu koju je skrivao. 
 
"Bila je to bol, zgađenost i bes, pomisao da tako nešto može da se desi mom sinu", objasnio je. 
 
On je 2013. podneo tužbu tvrdeći da ga je pevač zlostavljao, ali je sud odlučio da je predugo čekao da traži legalni postupak. 
 
Porodica negira tvrdnje 
 
Porodica Majkla Džeksona negira ove tvrdnje, uz reči da je to "nečuven i patetičan pokušaj da se iskoristi i unovči". 
 
"Ne možemo da ćutimo pred ovim javnim linčom, gde lešinari na Tviteru i drugim društvenim mrežama kritikuju Majkla, a nisu ga znali", navela je porodica umetnika koji je 2009. preminuo od prekomerne doze lekova. 
 
Džeksonovi naslednici su u saopštenju naveli da "film prikazuje nepotvrđene navode koji su se navodno dogodili pre 20 godina i tretira ih kao činjenice". 
 
"Njih dvojica su pod zakletvom izjavili da se ti događaji nikada nisu desili. Oni nisu pružili nikakve nezavisne dokaze i apsolutno nikakav dokaz u prilog optužbama, što znači da je ceo film nastao isključivo na osnovu reči dvojice lažnih svedoka." 
 
Kažu i da je reditelj odlukom da ne intervjuiše nikog drugog osim dvojice muškaraca i njihovih porodica, "zanemario proveru činjenica kako bi mogao da stvori tako očigledno jednostranu naraciju, da gledaoci nikada ne dobiju izbalansiran portret".
 
"Film o ostalim žrtvama kralja popa" 
 
Den Rid rekao je za Biznis Insajder da bi snimio nastavak dokumentarca "Odlazak iz Nedođije" ukoliko bi mogao da razgovara sa Džordanom Džordijem Čendlerom i Gavinom Arvicom, koji su optužili Džeksona za pedofiliju dok je još bio živ. 
 
"Priča o Vejdu i Džejmsu sve do sada nije bila istraživana, nisu davali navode kada je Džekson bio živ", rekao je Rid. 
 
"Tako da nikada nisu osetili težinu napadačke sile Džeksona. Džordan Čendler i Gavin Arvico, oni su osetili punu snagu toga", dodao je. 
 
Naime, Džordanov otac Evan 1993. optužio je kralja popa da je napastvovao njegovog tada 13-godišnjeg sina. Bio je to prvi put da je Džekson optužen za pedofiliju. Čendler je dobio 20 miliona dolara naknade od Majkla Džeksona za rešavanje slučaja van suda. 
 
Što se Arvica tiče, pokojni pevač oslobođen je optužbi u krivičnom postupku pred sudom. 
 
Do kraja života, Majkl Džekson negirao je optužbe o zlostavljanju dece. 
 
Den Rid rekao je da ga zanima čitav mehanizam prikrivanja ove priče, kao i sve što se desilo iznutra da se ovakve stvari zataškaju. On je objasnio da nastavak filma postoji za sada samo kao ideja i da ga nisu kontaktirali Čendler i Arvico kako bi sa njim podelili svoju priču.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: