Da li znate čemu služe crne tačkice na šoferšajbni vašeg automobila?

Zabava - Utorak 14.11.2023 - 10:01

Ako vreme dok ste zaglavljeni u saobraćaju provodite gledajući ispred sebe, možda ste primetili male crne tačke koje okružuju ivice vetrobrana vašeg automobila. Možda i niste, jer su prilično sitne, ali njihova funkcija je velika.

Foto: Dibjo/Pixabay Foto: Dibjo/Pixabay
Ta crna traka koja se obavija oko prozora naziva se frit traka i to je zapravo keramička boja koja se ugrađuje u staklo, te ju je nemoguće skinuti ili sastrugati.
 
Tu je da bi zaštitila uretanski zaptivač koji štiti vaš prozor, odnosno šoferšajbnu, od ultraljubičastih zraka koji, pod manje sigurnim okolnostima, mogu da prouzrokuju da staklo iskoči.
 
Frit traka takođe predstavlja graviranu površinu za koju se hvata sredstvo za lepljenje koje spaja staklo sa ramom, sprečavajući ljude da vide taj neugledni lepak spolja.
 
U redu, to prilično objašnjava čvrstu crnu traku, ali šta je sa tačkicama?
 
Razlog zbog kojeg se tačke smanjuju kako se kreću prema sredini prozora je taj što se stvara efekat gradijenta koji je estetski prijatniji i manje očigledan vozačima i putnicima, piše Nationalgeographic.rs.
 
Ipak, tačke nisu tu samo da bi izgledale lepo. Veliki deo dizajna ima veze sa načinom izrade vetrobrana – prilikom savijanja vetrobrana u komori za zagrevanje (oblikovanje) stakla, frit se zagreva brže od ostatka jer je crn. Da bi se smanjila optička distorzija kao rezultat ovog toplotnog dispariteta, koristi se tačkasti gradijent.
 
Takođe možete da zahvalite drugom setu tačaka na vašem vetrobranskom staklu – odmah iza retrovizora – jer vam pomaže da lakše gledate kada sunčevi zraci idu direktno u vas dok vozite.
 
National Geographic Srbija

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: