Danas je međunarodni dan devojčica

Zabava - Utorak 11.10.2022 - 17:37

Međunarodni dan devojčica je praznik novijeg datuma, ustanovljen 11. otobra 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija i njegovo obeležavanje podržava veće mogućnosti za devojčice i povećava svest o rodnoj nejednakosti sa kojom se suočavaju devojčice i devojke širom sveta.

Foto: Promo Foto: Promo
Današnji dan služi kao podsetnik o neophodnosti eliminisanja svih oblika diskriminacija devojčica,negativnih kulturnih stavova i usađenih rodnih stereotipa, iskorenjivanju svakog vida nasilja, ukazivanju na važnost redovnih i  preventivnih zdravstvenih pregleda, promovisanju i širenju svesti devojčica za učešće u ekonomskom,društvenom i političkom životu. Istanbulska konvencija, koju je Republika  Srbija ratifikovala 2013.godine, predstavlja okvir za rešavanje problema rodno zasnovanog nasilja i prepoznaje nasilje nad devojčicama i ženama kao ozbiljnu povredu ljudskih prava. 
 
Neophodno je menjati prakse koje su štetne,a stereotipe rušiti posebno kada su u pitanju dečji brakovi koji su po statistici u našoj drzavi naročito prisutni u romskoj zajednici i kao takvi predstavljaju ozbiljno kršenje dečjih i ženskih prava. Više od 62 miliona devojčica širom sveta nemaju pristup obrazovanju. Širom sveta i kolektivno, devojčice uzrasta od 5. do 14. godine potroše više od 160 miliona sati na kućne obaveze u odnosu na dečake istog uzrasta. Globalno, jedna od četiri devojke stupaju u brak pre 18 godine.
Današnjim danom slavimo sve hrabre devojčice i devojke sveta, kao i njihovu moć i snagu da se izbore sa društvom u kome je i dalje prisutna rodna nejednakost iako su zadnjih godina primetni pomaci nabolje izjavila je za naš portal Maja Radojičić predsednica Udruženja "Centar za jednakost “Justicija 22”  i diplomirani ekonomista.
OK radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: