Div među ribama: Kako izgleda retka riba pronađena u Jadranskom moru

Zabava - Četvrtak 07.03.2024 - 11:52

Hrvatski institut za okeanografiju i ribarstvo podelio je na društvenim mrežama zanimljive vesti sa Jadranskog mora.

Foto: Dotted Yeti/Shutterstock Foto: Dotted Yeti/Shutterstock
Institut za okeanografiju i ribarstvo Republike Hrvatske saopštio je da su poslednjih meseci dobili informacije o pronalasku čak četiri primerka ribe jermenovke.
 
Njeno latinsko ime je Regalecus glesne i to je div među ribama – reč je o najdužoj koštanoj ribi na svetu. Iako je tanka, može da naraste i do osam metara u dužinu, dok neki izvori tvrde da može i znatno više. Može se naći u svim svetskim morima, uključujući i Jadransko.
 
„Bez obzira na veličinu, zanimljivo je da su susreti sa ovom vrstom ribe izuzetno retki. To najbolje ilustruje činjenica da je ova riba zabeležena samo tri puta pre najnovijih nalaza u Jadranskom moru, što znači da smo poslednjih meseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza“, napisali su na Fjesbuku.
 
„Otkriće velikog broja primeraka je neobično“
 
„Pronalaženje relativno velikog broja primeraka je zaista neobično. Do sada je u Sredozemnom moru otkriveno samo 60 susreta sa ovom vrstom, uglavnom u njegovom zapadnom delu. Tokom većeg dela svog života, rukavac pasivno „lebdi“ u vertikalnom položaju, hraneći se planktonskim organizmima, manjim ribama i glavonošcima.
 
Zbog ovakvog načina života, ovu ribu je teško uočiti tokom ronjenja, a ne postoji ni ribolovna oprema kojom bi se lako uhvatila“, napisali su iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo.
 
Od četiri primerka u Jadranskom moru, tri su primećena na obali, a jedan živ u prelaznom stadijumu larve, prenosi n1info.si.
N1 Slovenija

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: