Doba dana kada najviše grešimo na poslu

Zabava - Ponedeljak 06.11.2023 - 10:03

Produktivnost zaposlenih opada tokom popodneva, prema nedavno objavljenoj studiji u naučnom časopisu PLOS ONE.

Foto: Shutterstock/Vadym Pastukh Foto: Shutterstock/Vadym Pastukh
Tokom dve godine, istraživači su proučavali 800 zaposlenih koji rade u kancelariji, a ne kod kuće. Za razliku od drugih studija koje su ispitivale produktivnost radnika, ova se nije oslanjala na samoevaluaciju ili povratne informacije od šefova.
 
Umesto toga, istraživači su pratili metriku korišćenja računara kao što su brzina kucanja, aktivnost miša i greške pri kucanju.
 
Najviše grešaka u kucanju zabeleženo je u popodnevnim satima. Konkretno, došlo je do smanjenja aktivnosti računara i povećanja broja tipfelera u petak popodne.
 
„Naš nalaz je u skladu sa sličnim istraživanjem koje je pokazalo da broj zadataka koje zaposleni obavljaju opada u četvrtak i petak“, rekao je za „Science Daily“ Tehiun Roh, koautor studije i docent na odeljenju za epidemiologiju na Teksaškom A&M univerzitetu.
 
Autori studije napominju da ovo istraživanje dodaje sve veći broj dokaza da bi radna mesta trebalo da omogućavaju veću fleksibilnost. Većina radnika, pokazuju ankete, pozdravila bi ovu promenu. Prema istraživanju Monster-a, 61 odsto zaposlenih je reklo da bi radije radilo četiri dana u nedelji, prenosi Index.hr.
 
„Fleksibilno radno vreme, hibridni rad ili četvorodnevna radna nedelja mogu pomoći u ublažavanju negativnih efekata dugih radnih nedelja i promovisanju boljeg blagostanja i produktivnosti zaposlenih“, navode autori studije.
 
index.hr

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: