„Ej salaši na severu Bačke" - pola veka pesme nastale u zagušljivom autobusu

Zabava - Petak 02.07.2021 - 14:51

Pre pedeset godina jedan mladi pesnik panonske ravnice, napisao je stihove i muziku za pesmu „Ej salaši na severu Bačke“. Od tog vremena krenula je renesansa tamburaške muzike u regionu i bogata karijera barda starogradske pesme Zvonka Bogdana.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Život teče u laganom ritmu - to je, kažu oni koji su tu priliku imali - osećaj kada se susretnete sa Zvonkom Bogdanom.
 
Za pesmu Ej salaši na severu Bačke, koja slavi petodecenijski jubilej, njen autor kaže da je nastala - veoma jednostavno.
 
„Nastala je u jednom autobusu kada sam se iz Beograda vraćao kući, u Sombor gde su mi živeli roditelji. Inspiracija je bila u tom zimskom danu, autobusu u kom se pušilo, i u kom je svirala glasna muzika. To je bilo sedamdesetih godina", ispričao je Zvonko Bogdan.
 
Dodaje da je u toj atmosferi došao na ideju da napiše pesmu, što je učinio odmah, kako kaže, kada je stigao kući, da ih „ne bi zaboravio".
 
„Pokazao sam to odmah mami, a ona je rekla - zdravo i lipo, a ja mislim - kojoj mami neće biti lepo ono što sin napiše, i bio sam se odmah razočarao u to", priseća se pevač uz opasku da je pesma postala „ona prava", kada je kasnije dodao i melodiju.
 
Zvonko Bogdan se prisetio i da je sedamdesetih godina, kada je i nastala pesma Ej salaši na severu Bačke, sreo svog kapelnika, koji je pesmu pohvalio, i tada mu rekao da će moći da je peva i za 50 godina. Te reči bile su, pokazalo se - pravo predskazanje.
 
Bogdan je potom napisao i otpevao brojne numere. Ipak, ne želi da, ni posle toliko godina - daje ocenu svoje karijere.
 
„Nikako ne ocenjujem svoju karijeru, ja nemam vremena o tome da razmišljam. To prepuštam drugima i mojim kolegama, oni o tome pričaju, o tome razmišljaju a ja razmišljam o tome šta radim", rekao je muzičar.
 
Zvonko Bogdan je snimio specijalni album pesama za PGP RTS, koji će uskoro da se pojavi na tržištu.
 
„Napravili smo jedan izbor kompozicija, romansi, narodnih pesma i gradskih pesama u čast 50 godina pesme Ej salaši na severu Bačke", kaže Zvonko Bogdan, na čijem će salašu taj jubilej takođe biti obeležen - koncertom, koji će biti tek prvi u nizu.
 
Zvonko Bogdan je najavio i nastup u Centru Sava u novembru, a na pitanje o tome - šta bi voleo da još uradi u životu, kaže: „Ne razmišljam puno o tome, koristim ovo što imam, trudim se da se što manje opterećujem sadašnjicom i ovim vremenom u kome živimo. Ja sam se malo vratio u ona vremena u kojima sam živeo mirnije i jednostavnije".
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: