Evrovizija – koja država je bila pobednik na društvenim mrežama?

Zabava - Subota 25.05.2019 - 15:42

Takmičenje za pesmu Evrovizije završeno je prošlog vikenda, a pobedu je odneo Holanđanin Dankan Lorens sa emotivnom, pesmom „Arcade“.

Srbije najviše u online medijima FOTO: YouTube/printscreen Srbije najviše u online medijima FOTO: YouTube/printscreen
Nevena Božović, koja je pesmom „Kruna“ predstavljala Srbiju, osvojila je ukupno 89 poena i na kraju finalne večeri zauzela 17. mesto.
 
Iako Srbija već godinama ne ulazi u TOP 10 zemalja u finalu Eurosonga, interesovanje javnosti za ovaj događaj ne jenjava.
 
Uz pomoć start up kompanije Digital Element ispitali smo koliko se o Evroviziji pisalo u medijima, a koliko na društvenim mrežama i koje su zemlje pobrale najviše simpatija publike.
 
Evrovizija sve interesantnija medijima
 
Od početka godine, iz meseca u mesec, raslo je interesovanje medija za Evroviziju. U februaru mesecu, kada se na Beoviziji birao predstavnik Srbije na Eurosongu, objavljeno je ukupno 37 vesti posvećenih najvećem evropskom muzičkom takmičenju.
 
U martu mesecu ovakvih objava bilo je 86, dok je u aprilu objavljeno ukupno 83 teksta posvećenih Evroviziji. U prvih tri nedelje maja meseca objavljeno je ukupno 606 vesti, što u odnosu na prethodni mesec predstavlja rast od čak 630 odsto.
 
Društvene mreže i pojedinačni nastupi
 
Na društvenim mrežama i forumima, najviše su se komentarisali pojedinačni nastupi, pre svega predstavnice Australije, Kejt Miler Hajdke, koja imala je nesvakidašnji scenski nastup.
 
Zapažen broj komentara imala je i naša predstavnica, Nevena Božović, ali i pobednik Evrovizije – predstavnika Holandije.
 
Sa druge strane, online mediji su najviše pažnje posvetili Srbiji. Nakon Srbije, najviše su pisali o nastupima predstavnika Holandije, zatim Islanda, Australije i Severne Makedonije.
 
Dok su holandski predstavnik i predstavnica Australije pažnju naših medija zadobili zbog osvojenog prvog mesta i efektnog scenskog nastupa, o predstavnicima Islanda se pisalo u pretežno negativnom kontekstu. Oni su, naime, nakon što su izveli svoju numeru, raširili zastavu Palestine, što je razljutilo brojne gledaoce u Tel Avivu, gde se Eurosong i održavao.
 
Veliku pažnju medija privukla je i Tamara Todevska, koja je predstavljala Severnu Makedoniju, a koja je poznata i u našoj zemlji, pre svega zahvaljujući svojoj sestri, Tijani Dapčević.
 
Negativni komentari na vesti
 
Od ukupno 812 vesti objavljenih u medijima od početka februara do 21. maja, najveći broj komentara imale su vesti koje kritikuju domaći izbor za predstavnika na Evroviziji ili dovode u pitanje logičnost raspodele glasova publike i stručnih žirija na Evrosongu.
 
Tako je najviše puta komentarisana vest naslova “Kristina Kovač ogorčena zbog lošeg plasmana Srbije: RTS, promenite pravila za izbor pesme za Evroviziju”, a nakon nje vest naslova “OGROMNA RAZLIKA U GLASANJU: Da se na Evroviziji pitala SAMO PUBLIKA, pobedu ne bi odnela NIJEDNA od prve tri prvoplasirane zemlje u finalu”.
 
Nakon Evrovizije, mediji su pisali da je Nevena Božović razočarana što od žirija komšijskih zemalja nije imala podršku – Makedonci, Slovenci i Mađari nisu joj dali nijedan bod, Hrvati su joj dali četiri boda, a samo je od Crnogoraca dobila maksimalnih 12 poena.
 
Većina komentara čitalaca poklapala se sa pretežno negativnim stavovima najčitanijih tekstova i isticala nelogičnosti u načinu evrovizijskog glasanja.
 
Iako Srbija već godinama ne beleži značajniji uspeh na Evroviziji, ovo takmičenje je i dalje jedan od omiljenih povoda za komentarisanje kako na društvenim mrežama i formumima, tako i u medijima, ispod objavljenih vesti.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: