Feministkinje u toplesu prekinule marš fašista

Zabava - Ponedeljak 25.11.2019 - 14:18

Aktivistkinje u toplesu prekinule u Madridu demonstracije u znak sećanja na nasleđe nekadašnjeg španskog diktatora Franciska Franka, 44 godine posle njegove smrti.

Golim grudima na fašiste FOTO: Reuters Golim grudima na fašiste FOTO: Reuters
Uzvikujući "za fašizam nema časti ni slave" nekoliko aktivistkinja grupe Femen, sa istim sloganom ispisanim preko grudi, uletele su u nedelju u masu kada je ona pristigla do madridskog trga Orijente, ali ih je policija odmah odvela.
 
Hiljadu poklonika Franciska Franka marširalo je, kao i svake godine, na obeležavanju godišnjice diktatorove smrti.
 
Neki od njih su nosili zastave na kojima je bio Frankov lik i podizali su ruku u znak fašističkog pozdrava.
 
Lider španske fašističke partije Falange, Hesus Munjoz, rekao je da su marširali protiv "skrnavljenja" Frankovih posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani u oktobru i protiv zakona koji priznaje one koji su patili tokom diktatorskog režima.
 
Franko, koji je vladao Španijom od1939. do smrti 1975. godine, kao i njegovo naleđe, i dalje dele Španiju i njene partije.
 
U oktobru su španske vlasti premestile njegove posmrtne ostatke iz mauzoleja gde je sahranjen 1975. godine u privatnu grobnicu, izazivajući jake reakcije u širokim političkim krugovima.
 
Tokom Frankovog režima desetine hiljada njegovih neprijatelja je bilo ubijeno i zatvoreno, a pola miliona vojnika i civila je poginulo u građanskom ratu koji je podelio naciju.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: