Festival Sanremo će posle burne polemike proslaviti 70. rođendan bez publike

Zabava - Ponedeljak 08.02.2021 - 13:51

Najveći italijanski muzički festival –Festival „Sanremo”, održava se svake godine u istoimenom gradu od 1951. Svojih sedamdeset godina, posle velikih polemika, proslaviće u neuobičajenoj atmosferi, od 2. do 6. marta.

Publika ispred televizora FOTO: Promo Publika ispred televizora FOTO: Promo
U teškom trenutku za Italiju, koja poslednjih nedelja prolazi kroz veliku političku krizu koja je dovela do smene Đuzepea Kontea koji je vodio zemlju tokom natežih izazova pandemije, te dolazak na mesto premijera „čoveka koji je spasio Evropu“, kako u Italiji zovu Marija Dragija, u momentu velike ekonomske krize, nedostatka vakcina i potpune neorganizovanosti u tom segmentu, ovih dana su ministri i novinari raspravljali o tome da li će najveći italijanski festival u Sanremu imati publiku i pod kojim uslovima će biti održan.
 
Intervenisao je i Naučno-tehnički komitet pri Vladi koji je odobrio održavanje festivala u prvoj nedelji marta. Festival će voditi dva poznata italijanska voditelja, Amadeus i Fjorel koji će, u odnosu na prethodnu godinu, biti u praznoj sali bez publike.
 
Najviše polemika izazvao je zahtev Amadeusa da u sali bude publika, pa makar to bili i  statisti, kao i njegova izjava, koju je kasnije povukao, da neće prihvatiti mesto umetničkog direktora ni voditelja ovogodišnjeg Festivala ukoliko ne bude bilo publike.
 
 
Komentari koji se mogu čuti u javnosti uglavnom se odnose na zaradu voditelja i gostiju, te da nije lako odustati od sume od 600.000 evra, koliko je Amadeus prošle godine zaradio za vođenje festivala (u to se ne računaju prethodnih pet meseci pripreme za koje takođe dobija honorar), što ga očekuje i ove godine.
 
Eksperti komiteta odobrili su protokol koji im je 2. februara dostavila medijska kuća RAI, koji predviđa održavanje festivala bez publike radi sprečavanja širenja koronavirusa. Protokol sadrži 75 strana, u kojima je do detalja opisano kako će izgledati ovogodišnje, jubilarno izdanje festivala.
 
U protokolu su predstavljene mape pozorišta „Ariston“ u kome se godinama održava Festival, tačno određena putanja kojom se moraju kretati umetnici, orkestar, fotografi kao i sva striktna pravila koja se odnose na probe i sve dane festivala. Takođe, biće obavezno nošenje maski FFP-2 za sve koji rade u organizaciji festivala, sem za voditelje i goste kada su u direktnom prenosu. Mere će podrazumevati i održavanje propisanog rastojanja, dezinfekciju mikrofona i svih objekata na sceni, a osoblje će imati rukavice i maske.
 
Tradicionalno uručivanje cveća i nagrada biće moguće zahvaljujući posebnim scenskim kolicima koja su proizvedena baš za ovu priliku, a koja će se dezinfikovati posle svakog izlaska sa scene.
 
Muzičari koji će se ove godine takmičiti, nalaziće se u svojim garderobama, zatim će morati da prođu kroz tzv. grin rum gde će čekati prelazak u red rum, u kojoj će se nalaziti frizeri i šminkeri, da bi zatim prešli iza pozornice i sačekali izlazak na scenu.
 
Posle nastupa, odmah će dobiti nove hirurške maske, pa će preći u tzv. blu rum, gde će dati izjave za Radio RAI 2. Ostali novinari će biti raspoređeni između Privatne sale, sale „De Santis“ na prvom spratu, Rufa i sale „Teatro“.
 
Ono što tek treba da bude odlučeno jeste kako će funkcionisati kretanje i saobraćaj u samom gradu, te da li će biti otvoreni hoteli. Pobednik ovogodišnjeg festivala odlazi u Roterdam na izbor „Pesme Evrovizije“ koji prošle godine nije održan zbog pandemije.
 
Publika u Sanremu koja je tokom prethodnih godina uvek bila ocenjivana kao „mlaka“ i „uspavana“, bez većih reakcija na ono što se dešava na sceni, po mišljenju mnogih, neće nikome nedostajati sem možda voditeljima na sceni.
 
Italijanski mediji, uz dozu ironije, kažu da Italijanima koji prate festival svakako neće nedostajati „grogi publika u sali“, jer ispred malih ekrana jedino što su gledali jeste ono što se dešava na sceni, a ne publiku. Tako će biti i ove godine. Za one koji prate festival iz vlastitih domova ništa se zapravo neće promeniti.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: