Hari Poter stiže u Severnu Koreju

Zabava - Nedelja 28.06.2020 - 14:47

Prošlo je dosta vremena, ali Hari Poter je izgleda „omađijao“ i jednu od najpoznatijih zatvorenih državnih sistema na svetu i obezbedio „prolaz“.

Cenzori Severne Koreje podržali romane Džoane K. Roling FOTO: AFP Cenzori Severne Koreje podržali romane Džoane K. Roling FOTO: AFP
Severna Koreja je prihvatila knjige Džoane K. Roling, 23 godine nakon što je objavila prvo delo. 
 
Država je inače poznata po strogoj kontroli i cenzuri nad literaturom koju građani mogu da čitaju.
 
Ali sada su cenzori Severne Koreje podržali romane svetski poznate spisateljice.
 
Inače, pre objavljivanja, knjige u Severnoj Koreji moraju proći kontrolu Saveza pisaca, a potrebna je i podrška Radničke partije Koreje.
 
Ipak, svi elementi i ovoj proceduri, nedavno su izneli pozitivan stav prema seriji od sedam knjiga autorke Roling.
 
U obrazloženju se između ostalog navodi „Hari Poter podržava ideju da deca treba da napreduju u skladu sa svojim sopstvenim snagama i sposobnostima“.
 
Severnokorejski režim, na čelu sa vrhovnim vođom Kim Džong Unom, ima snažni sistem regulacije kada je u pitanju međunarodni sadržaj i zabranjuje strane zabavne sadržaje, poput filmova i muzike, ali imućni, građani tamošnje elite, ipak tajno pristupaju materijalima koji ih interesuju najčešće preko krijumčarenih USB-a.
 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: