Ko je spreman da Kanjeove patike plati milion dolara?

Zabava - Subota 17.04.2021 - 16:21

Za model patika "Air Yeezy", nastalih u okviru saradnje „Najkija“ i repera Kanjea Vesta, otvorena je licitacija. Reč je o najskupljem paru patika u istoriji aukcijske kuće „Sotbi“ jer je procenjena vrednost čak milion dolara.

Er jizi“ stvorena pre za umetnike nego za sportiste  FOTO: Insiagram Er jizi“ stvorena pre za umetnike nego za sportiste FOTO: Insiagram
Od neponovljivog spoja patika i dodele nagrada Gremi očekuje se da će srušiti rekord koji, od prošle godine, drži par „džordanki“ koje je nosio Majkl Džordan, a dostigle su sumu od 615.000 dolara.
 
Crni prototip modela "Nike Air Yeezy 1", veličine 12, koji su dizajnirali Kanje Vest i Mark Smit iz kompanije „Najki“ 2007. godine, bio je revolucionaran.
 
Model je estetski promenio oblik patika u deceniji koja je usledila.
 
Brem Vahter, šef odseka za uličnu modu i modernih kolekcionarskih predmeta u „Sotbiju“, rekao je da su patike „ključne za razvoj franšize 'Jizi', koja je postala jedan od najvažnijih brendova patika i životnih stilova u istoriji mode“.
 
Virdžil Abloh, kreativni direktor kuća „Of vajt“ i „Luj Viton“, rekao je 2009. godine da je rezultat saradnje Vesta i „Najkija“ revitalizovao tržište patika: „Bilo je inspirativno, ludo, kul kada je postalo očigledno da takva vrsta gladi za patikama i dalje postoji“.
 
Bila je to i prva velika saradnja „Najkija“ sa nekim ko nije sportista.
 
„To je bila prva patika koja je imala isti udar na tržište kao 'Er Džordan' i želeo sam da učinim više. A u to vreme 'Najki' je odbijao da slavnim licima daje honorare za saradnju u oblasti obuće“, rekao je Vest za Forbs 2019. godine.
 
Aukcijska kuća „Sotbi“ navodi u objavi na Instagramu da je „Er jizi“ stvorena pre za umetnike nego za sportiste i da je otvorila put mnogim saradnjama sa umetnicima.
 
Par koji je „Sotbi“ ponudio moguće je kupiti na privatnoj licitaciji, ali će biti izložen na izložbi u Hongkongu od 16. aprila do 21. aprila.
 
Kanje Vest je debitovao na 50. dodeli Gremija, upravo u pomenutim patikama, izvodeći numeru Hey Mama, samo nekoliko meseci nakon smrti njegove majke Donde. Sa grupom „Daft pank“ izveo je i pesmu Stronger, a sa dodele je otišao sa osvojena četiri priznanja za album Graduation iz 2007. godine. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: