„Labudovo jezero“ u znak protesta usred Pariza

Zabava - Sreda 25.12.2019 - 13:01

Balerine u kostimima igrale su scene iz „Labudovog jezera“ ispred zgrade pariske Opere, protestujući protiv planova vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona da pomeri granicu za odlazak u penziju.

Baletski umetnici su u štrajku od 5. decembra FOTO: RTS/printscreen Baletski umetnici su u štrajku od 5. decembra FOTO: RTS/printscreen
Svoju improvizovanu predstavu uz pratnju pariskog simfonijskog orkestra, balerine su izvele pred stotinama posmatrača.
 
Iza njih su bili postavljeni transparenti sa natpisom „Kultura u opasnosti“, prenosi Rojters. 
 
Igrači pariske Opere imaju utvrđen penzioni plan koji datira još iz 17. veka i uključuje njihovo pravo na punu penziju sa 42 godine, dve decenije ranije nego ostali zaposleni.
 
Baletski umetnici mogu da izgube te beneficije ukoliko Makron progura reformu komplikovanog penzionog sistema, za koju tvrdi da će biti pravednija, da će motivisati radnike da duže ostanu u radnoj snazi do 64 godine i da će obezbediti balansirani penzioni budžet.
 
Igrači, međutim, ističu da je im je teško da održe kvalitet izvođenja i sa 42 godine, a da je sa 64 to nemoguće.
 
Oni ukazuju na to da baletski igrači u 42. godini već uveliko pate od artritisa, brojnih fraktura, hernija i u nekim slučajevima već imaju ugrađene titanijumske kukove.
 
Baletski umetnici su u štrajku od 5. decembra, zajedno sa radnicima u javnom sektoru, među kojima su i izvođači iz državne Francuske komedije.
 
Mnoge predstave su otkazane, a Opera je saopštila da je izgubila skoro osam miliona evra od prodaje ulaznica.
 
Štrajkovi su proteklih dana izazvali saobraćajne kolapse i zatvorili škole ranije.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: