Legenda Holivuda, glumac Kirk Daglas preminuo u 104. godini

Zabava - Četvrtak 06.02.2020 - 12:37

Jedna od prvih holivudskih zvezda, legendarni glumac Kirk Daglas preminuo je u 104. godini. Odigrao je više od 90 uloga, od toga 75 filmskih, a superstar postao je pre nego što je taj termin počeo da se koristi za glumce.

Legenda svetske filmske scene FOTO: Shutterstock Legenda svetske filmske scene FOTO: Shutterstock
Veliki Spartak, legenda svetske filmske scene otišao je zauvek. Njegov sin, poznati glumac Majkl Daglas potvrdio je vest časopisu Pipl.
 
„Sa velikom tugom moja braća i ja obaveštavamo vas da nas je Kirk Daglas danas napustio u 104. godini. Za svet on je predstavljao legendu, glumca Zlatnog doba filma, humanitarac posvećen pravičnosti. Ali za mene i moju braću Džoela i Pitera, on je bio tata, za Ketrin predivan svekar, za unuke i praunuke deda prepun ljubavi. Za En je bio predivan suprug“, naveo je u saopštenju Majkl Daglas.
 
Američki glumac i producent rođen je u Amsterdamu u američkoj saveznoj državi Njujork, 9. decembra 1916. godine, u jevrejskoj porodici imigranata iz Belorusije.
 
Na svom vrhuncu Daglas se pojavljivao u tri filma godišnje. U prvih 50 godina svoje karijere snimio je više od 80 filmova, a važio je za svestranog glumca, kojem su podjednako ležale uloge smeštene na Divljem zapadu, zadimljenim džez klubovima ili cvetnim livadama Provanse.
 
„Želeo sam da budem glumac još kad sam išao u drugi razred. Glumio sam u predstavi, majka mi je napravila crnu kecelju i igrao sam obućara. Posle predstave otac mi je dao i prvog Oskara – kornet od sladoleda“, rekao je jednom prilikom legendarni glumac.
 
Kirk Daglas je u svojoj bogatoj karijeri prvu nominaciju za Oskara dobio za ulogu surovo ambicioznog boksera u drami Šampion iz 1949. godine.
 
Nominacije za Oskara dobio je i za uloge oportunističkog filmskog mogula u drami Loši i lepi (The Bad and the Beautiful) 1952. godine, kao i za izmučenog slikara Vinsenta van Goga u biografskom filmu Žudnja za životom (Lust for Life) iz 1956. godine.
 
„Glumački ugovor kao ropstvo“
 
Ulogom Spartaka u istoimenom istorijskom spektaklu 1960. godine se zauvek svrstao među najveće glumce sveta. Ekranizacija pobune u Rimskom carstvu postala je veliki hit širom sveta, a Daglas je bio i producent na filmu.
 
Iako mu je Oskar izmakao tokom početka karijere, zlatnu statuetu za ukupni doprinos sedmoj umetnosti dobio je 1995. godine.
 
Jedva je preživeo pad helikoptera 1991. godine, a nakon šloga koji je doživeo 1996. godine skoro se potpuno povukao se iz glume.
 
Mrzeo je holivudski studio-sistem i često je poredio standardni glumački ugovor sa ropstvom. Zato je i lansirao sopstvenu produkcijsku kompaniju 1955. godine, sa kojom je učestvovao, između ostalog na snimanju Spartaka.
 
Pomogao je i da se razbije holivudska cenzura krajem 50-ih i 60-ih godina davajući šansu brojnim ljudima iz sveta filma koji su se nalazili na crnoj listi.
 
Ime Iser Danijelovič promenio je u Kirk Daglas neposredno pre priključivanja Američkoj mornarici u Drugom svetskom ratu.
 
Ženio se dva puta, ima četiri sina, od kojih je najpoznatiji glumac i producent Majkl Daglas.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: