Mala, a opasna: Morska lastavica ili plavi morski zmaj

Zabava - Nedelja 24.12.2023 - 10:11

Poznato i kao plavi zmaj, ovo stvorenje je vrsta plavog morskog puža.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Može se naći u toplim vodama okeana, jer pluta na površini zbog kesice ispunjene gasom u stomaku.
 
Glaucus atlanticus (poznat kao plavi morski zmaj, morska lastavica, plavi anđeo, zmajev puž) je vrsta malog, morskog puža, mekušca bez školjke iz porodice Glaucidae.
 
Plave su boje, narastu najviše tri ili četiri centimetara i smatraju se jednom od najlepših morskih životinja. Ali, nisu bezopasne.
 
Ovi morski puževi su pelagični, žive u zoni okeanskih ili jezerskih voda, ni blizu dna, ni blizu obale, plutaju naopačke koristeći površinski napon vode da ostanu gore, gde ih nose vetrovi i okeanske struje.
 
Plava strana njihovih tela okrenuta je nagore, stapajući se sa plavetnilom vode. Srebrno/siva strana morskih puževa okrenuta je nadole, stapajući se sa sunčevom svetlošću koja se reflektuje na površini okeana kada se gleda pod vodom odozdo prema gore.
 
Plavi zmaj se hrani drugim pelagičnim stvorenjima, uključujući i meduze.
 

 
Ovaj morski puž skladišti nematociste (žarne ćelije) iz sifonofora (stvorenja slična meduzama) u sopstvenom tkivu kao odbranu od predatora. Ljudi koji uzmu ovog puža u ruku mogu da dobiju veoma bolan i potencijalno opasan ubod.
 
Hermafroditi su, što znači da imaju i muške i ženske reproduktivne organe.
 
N1

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: