Meso „zmajeve kokoške“ najtraženije za Lunarnu Novu godinu

Zabava - Petak 09.02.2024 - 10:11

Poznata po svojim neobično velikim nogama, Dong Tao piletina je bila delikates u Vijetnamu generacijama i uglavnom se jede tokom praznika Lunarne Nove godine, a ove godine je posebno tražena.

Foto: REUTERS/Minh Nguyen Foto: REUTERS/Minh Nguyen
Retka rasa živine, poznata i kao zmajeva kokoška, sa parom ljuskavih crvenih nogu velikih kao limenka piva, potiče iz Dong Taoa, sela 30 kilometara jugoistočno od Hanoja.
 
Veruje se da Dong Tao piletina, koja može da teži i do šest kilograma, nekada rezervisana samo za kraljevsku porodicu, donosi sreću i bogatstvo svojim vlasnicima.
 
Danas je potražnja za piletinom Dong Tao, čije meso ima hrskavu teksturu, izrazitu mirisnu aromu i bogat ukus, brzo rasla.
 
„Puno odraslo zmajevo pile staro najmanje godinu dana uzgajano u selu Dong Tao prodaje se za do pet miliona donga ( oko 190 evra) ili ponekad čak i za 10 miliona donga (oko 380 evra) “, rekao je Le Trong Dung, uzgajivač pilića u selu.
 
Pilići se sada uzgajaju i van sela, što nudi mogućnost širem krugu potrošača, ali prema rečima lokalnog zvaničnika za poljoprivredu Fana Van Hieua, oni koji se uzgajaju u selu i hrane se samo neoljuštenim pirinčem i kukuruzom imaju najbolji ukus.
 
„Proizvodnja još nije zadovoljila domaću potražnju“, rekao je Hieu i dodao da je siguran da Dong Tao kokoške nećete naći ni u jednom KFC restoranu u doglednoj budućnosti.
 
LIFESTYLE

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: