Mozak raste tokom generacija: Rođeni 1970-ih imaju sedam odsto veći mozak nego rođeni 1930-ih

Zabava - Sreda 27.03.2024 - 10:03

Rezultati najnovijeg naučnog istrazivanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji ukazuju na to da tokom generacija ljudski mozak postaje sve veći, piše naučni portal JAMA Neurolodži.

Foto: Freeimages/Ros Foto: Freeimages/Ros
Proučavanjem ispitanika u toj studiji zaključeno je da ljudi rođeni sedamdesetih godina prošlog veka imaju skoro sedam odsto veći mozak i 15 odsto veću moždanu površinu nego osobe rođene tridesetih godina.
 
Iako razlozi za takve promene nisu jasni, istraživači veruju da povećanje veličine mozga doprinosi poboljšanju opšteg zdravlja i značajno smanjuje rizik bolesti demencije u poznijoj dobi života.
 
“Po svemu sudeći dekada u kojoj je neko rođen utiče na veličinu mozga kao i dugoročno zdravlje ovog važnog organa”, rekao je jedan od učesnika istraživanja profesor Čarls DeKarli.
 
Genetika ima presudnu ulogu u formiranju i veličini čovečjeg mozga, ali dobijeni podaci ukazuju da spoljni faktori kao što su socijalni, kulturološki i obrazovni imaju značajan uticaj na razvoj tog organa i njegovu zapreminu, naglasio je DeKarli.
 
Istraživanje, koje je rezultat dugogodišnjih studija u toj oblasti, tokom kojih je korišcena tehnika magnetne rezonantne tomografije (MRI), otpočelo je 1948. godine u američkom gradu Framingtonu, kada je u tom programu učestvovalo 5.200 žena i muškaraca starosti između 30 i 62 godine.
 
To istraživanje traje već 75 godina i danas uključuje i učesnike druge i treće generacije ispitanika.
 
Dobijeni rezultati nedvosmisleno pokazuju da su se kod osoba rođenih sedamdesetih godina prošlog veka, u odnosu na one rođene četiri do pet dekada ranije, dogodile promene, odnoso da su uvećane pojedine moždane regije.
 
Proces uvećavanje je postojan i dešava se sporo, ali konstantno iz decenije u deceniju.
 
U prilog toj tvrdnji predočeni su i podaci koji pokazuju da je prosečna zapremina mozga rođenih tridesetih godina iznosila 1.234 mililitra, dok su osobe rođene sedamdesetih godina prošlog veka u proseku imale zapreminu mozga od 1.321 mililitar, odnosno za skoro sedam odsto više.
 
U istom periodu zabeleženo je i povećanje prosečne moždane površine sa 2.056 na 2.104 kvadratnih centimetara.
 
Takve promene veličine i zapremine mozga povezuju se i sa postepenim smanjenjem broja slučajeva Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije među starijima.
 
Prethodne studije su pokazale da se u Sjedinjenim Americkim Drzavama, uprkos povećanju broja stanovnika, pa samim tim i broja starijih osoba, od sedamdesetih godina prošlog veka broj obolelih od bolesti demencije smanjuje za oko 20 procenata nakon isteka svake dekade, napomenuo je DeKarli.
FoNet

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: